IZ NOVOG BROJA

Bitka kod Gettysburga 1863. - Bolnice, ranjeni i mrtvi

Wikimedia Commons
20.09.2023.
u 08:34

Početkom rata medicinski odjel vojske SAD-a imao je glavnog kirurga, 30 kirurga i 84 pomoćna kirurga. Vojska Konfederacije je cijeli rat imala samo jednog glavnog kirurga

Početkom srpnja ove godine prošlo je točno 160 godina od velike bitke kod Gettysburga tijekom Američkog građanskog rata. Valoviti brežuljci oko mještanca u Pennsylvaniji malo su se promijenili tijekom stoljeća. Kad se u rano jutro nadvila magla nad povijesnim bojištem, ponovno su se kao oživjeli pojavili vojnici koji su se ovdje borili 1. - 3. srpnja 1863. godine.

Na obroncima uzvisina i poljima oko tog gradića ponovno su se čule salve pušaka i grmljavina topova. Kao i svake godine, reenaktori obnavljaju tijek te najveće bitke između Sjevera i Juga. Oko 12 000 amatera dolazi u mali grad kako bi reprizirali Bitku kod Gettysburga. Ponovno zveckaju sablje i odjekuju naredbe, ali danas samo radi zabave i rekonstrukcije. Glumci amateri ponovno prikazuju bitku na povijesnom bojnom polju, uz igru sa prošlošću. Sa starim uniformama i puškama vraćaju u život povijesni sukob, sa ciljem da se vlastita povijest sačuva i učini opipljivijom.

Spektakl se shvaća vrlo ozbiljno. Na godišnjicu bitke sudionici spavaju i jedu u poljskim logorima, oblače stare uniforme te na sve načine oživljavaju način života tadašnjih vojnika, dok dame u krinolinama sa krvavim bijelim keceljama žure između šatora i zgrada na obližnjim farmama koje su bile predviđene za bolnice, da bi pomogle ranjenicima. „Kada ste u uniformi i vučete svu opremu te jedete staru hranu, bolje shvaćate okolnosti koje su se tada događale", rekao je jedan sudionik rekonstrukcije Bitke u Gettysburgu. Naime, to je priča svakog Amerikanca, bez obzira na to je li imao pretke koji su se ovdje borili ili ne. Prijateljskog rukovanja i proslave između pripadnika Sjevera i Juga zadnje večeri nakon prikaza bitke sigurno nije bilo u Gettysburgu u srpnju 1863. godine.

Danas je to Nacionalni vojni park Gettysburg udaljen samo nešto više od stotinjak kilometara vožnje od glavnog grada SAD-a. Već neposredno nakon bitke, lokalno stanovništvo već tada je znalo da je to događaj koji će ući u povijest, te je ubrzo počelo izdvajati dijelove tog bojišta, da bi u studenome 1863. na tom mjestu bilo posvećeno prvo vojničko nacionalno groblje za 3 500 poginulih vojnika Unije, prvo takvo koje se nalazilo na jednom bojnom polju Američkog građanskog rata. Danas, 160 godina kasnije, 8000 hektara bojišta čini prekrasni Nacionalni park Gettysburg. Rane Američkog građanskog rata su zacijelile tek generacijama kasnije, da bi se, na žalost. zadnjeg desetljeća ponovo počele otvarati.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije