NA DANAŠNJI DAN

Američki marinci napali Mogadišu u Somaliji

Somalija
Foto: Wikimedia CC
09.12.2016.
u 08:29

Početkom prosinca 1992. godine, američki predsjednik Geroge H. W. Bush poslao je kontingent marinaca u Mogadišu unutar operacije "Povratak Nade".

Na današnji dan 1992. godine, 1 800 američkih marinaca stiglo je u Mogadišu kako bi poveli napad međunarodne sile koja je trebala dovesti red u sukobima razorenoj zemlji, piše History.

Nakon nekoliko stoljeća vladavine Portugala, Britanije i Italije, Mogadišu je postao glavni grad neovisne Somalije 1960. godine. Manje od deset godina kasnije, vojna grupa pod vodstvom general-bojnika Muhammada Siad Barrea domogla se vlasti te objavila svijetu da je Somalija socijalistička država. Sredinom 1970-ih godina vladala je velika suša, te je uz teške pobune i napade Somalaca susjedne provincije Etiopije natjeralo stanovništvo u glad i bijeg. Do 1981. godine, gotovo 2 milijuna stanovnika bilo je bez krova nad glavom. Iako je mirovni ugovor potpisan 1988. godine, pojačale su se borbe između protivničkih klanova u Somaliji te je u siječnju 1991. godine Barre morao napustiti glavni grad. Tijekom sljedeća 23 mjeseca, građanski rat u Somaliji odnio je 50 000 života, dok je još i 300 000 ljudi preminulo od gladi jer mirovnjaci UN-a nisu mogli održati mir te dovesti pomoć usred rata.

Početkom prosinca 1992. godine, američki predsjednik Geroge H. W. Bush poslao je kontingent marinaca u Mogadišu unutar operacije "Povratak Nade". Uz pomoć američkih snaga, međunarodni volonteri i pomagači su uspjeli osigurati distribuciju hrane te rad humanitarnih operacija. Nastavilo se i sporadično nasilje te su pobijena 24 vojnika UN-a 1993. godine. Nakon toga, UN je ratificirao odluku da se uhiti generala Mohammeda Faraha Aidida, vođu jednog od pobunjeničkih klanova. Dana 3. listopada 1993. godine, tijekom pokušaja da se uhiti general, pobunjenici su srušili dva američka helikoptera Black Hawk te pritom ubili 18 američkih vojnika.

Dok su TV gledatelji svjedočili krvoproliću i snimkama pobunjenika kako vuku mrtva tijela kroz grad Mogadišu, predsjednik Bill Clinton odmah je izdao zapovijed da se povuku svi američki vojnici iz Somalije do 31. ožujka 1994. godine. Ostale zapadne zemlje su učinile isto. Kada su posljednji mirotvorci UN-a napustili zemlju 1995. godine te neuspješno završili zadatak koji je koštao oko 2 milijarde dolara, Mogadišu i dalje nije imao vladu koja funkcionira. Prekid vatre potpisan u Keniji 2002. godine nije donio mir u zemlji. Iako je novi parlament osnovan 2004. godine, protivničke frakcije pobunjenika nastavile su se boriti za vlast ratom pogođene nacije.

>>Impresivno prinudno slijetanje helikoptera Chinook CH 47-D

>>Američka vojska nije spremna za borbu s Rusijom, Kinom, Iranom ili Sjevernom Korejom?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije