RATNICI

Austrougarski domobran iz Dalmacije 1914.

VP
30.10.2018.
u 07:34

Austrijski dio vojske tvorile su redovite trupe, domobranstvo (Landwehr) i takozvani stariji poziv (Landsturm) s vojnicima dobne granice od 35. do 55. godine.

Nakon ratova protiv Napoleona (1804. - 1815.), Austrija, i od 1867. Austro-Ugarska, provodila je tri velike vojne reforme. Drugu nakon rata s Prusijom 1866., a treću od 1883. kada je započela značajna ekspanzija austrougarske vojske. Austrijski dio vojske tvorile su redovite trupe, domobranstvo (Landwehr) i takozvani stariji poziv (Landsturm) s vojnicima dobne granice od 35. do 55. godine.

Jednako tako i ugarski dio vojske imao je redovitu vojsku, domobranstvo i stariji poziv. Prvotno je organizacijski domobranstvo trebalo braniti samo domicilni teritorij, međutim u Prvome svjetskom ratu (1914. - 1918.), zbog velikih gubitaka u prvoj godini rata, djeluje na bojišnici s ostalim trupama redovite vojske. Hrvatsko domobranstvo imalo je, zapravo, dva organizacijska dijela, jedan dio koji je pripadao austrijskoj i drugi dio ugarskoj, odnosno mađarskoj vojsci.

Gotovo cijeli teritorij Hrvatske bio je u mobilizacijskom sastavu ugarske vojske osim Dalmacije. Sjedište austrijskog domobranstva (Landwehra) nalazio se u Zadru. Od 1893. godine postaje mobilizacijskim okrugom i stožerom 23. domobranske pukovnije koji su tvorile bojne: 79. iz Zadra, 80. iz Splita, 81. iz Dubrovnika i 82. iz Kotora.

Mobilizacijom 1914. popunjene su bojne do punog sastava. Dalmatinsko domobranstvo podijelilo je sudbinu ostale vojske i borilo se na bojišnicama u Galiciji i na Soči. Redovite trupe obučene su u sive uniforme, opremljene najnovijom opremom i oružjem. Zbog nedovoljnog broja novih uniformi, dio domobranstva dobio je starije tamnoplave uniforme i opremu izvučenu iz skladišta, namijenjenu starijem pozivu. Domobran je nosio tamnoplavu jaknu M1869, kožnu torbicu za streljivo M1888 i čizme koje su iz redovite uporabe povučene krajem 80-ih godina. Hlače i kapa M1908 su iz skladišta redovite vojske.

Domobrani su u pozadini obavljali stražarsku i žandarmerijsku službu nakon odlaska redovite vojske. Zbog toga su trupe naoružane kratkim karabinima Mannlicher (repetierkarabiner M.90.) kako bi se lakše kretale po brdovitom, šumovitom i kršovitom terenu. U opremi je i Mannlicher bajunet M1895.

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju časopisa u studenom 2012. 


 

Komentara 1

JA
JanetGuy
11:28 19.11.2018.

Napravit ću 86 dolara za sat od kuće. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada Radi. Osjećam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije