Naslovnica

Austrougarski domobran iz Dalmacije 1914.

Austrijski dio vojske tvorile su redovite trupe, domobranstvo (Landwehr) i takozvani stariji poziv (Landsturm) s vojnicima dobne granice od 35. do 55. godine.
30. listopada 2018. u 07:34 0 komentara 1994 prikaza
Foto: VP

Nakon ratova protiv Napoleona (1804. - 1815.), Austrija, i od 1867. Austro-Ugarska, provodila je tri velike vojne reforme. Drugu nakon rata s Prusijom 1866., a treću od 1883. kada je započela značajna ekspanzija austrougarske vojske. Austrijski dio vojske tvorile su redovite trupe, domobranstvo (Landwehr) i takozvani stariji poziv (Landsturm) s vojnicima dobne granice od 35. do 55. godine.

RATNICI CORNUCEN - Trubač rimske legije

Jednako tako i ugarski dio vojske imao je redovitu vojsku, domobranstvo i stariji poziv. Prvotno je organizacijski domobranstvo trebalo braniti samo domicilni teritorij, međutim u Prvome svjetskom ratu (1914. - 1918.), zbog velikih gubitaka u prvoj godini rata, djeluje na bojišnici s ostalim trupama redovite vojske. Hrvatsko domobranstvo imalo je, zapravo, dva organizacijska dijela, jedan dio koji je pripadao austrijskoj i drugi dio ugarskoj, odnosno mađarskoj vojsci.

Gotovo cijeli teritorij Hrvatske bio je u mobilizacijskom sastavu ugarske vojske osim Dalmacije. Sjedište austrijskog domobranstva (Landwehra) nalazio se u Zadru. Od 1893. godine postaje mobilizacijskim okrugom i stožerom 23. domobranske pukovnije koji su tvorile bojne: 79. iz Zadra, 80. iz Splita, 81. iz Dubrovnika i 82. iz Kotora.

Mobilizacijom 1914. popunjene su bojne do punog sastava. Dalmatinsko domobranstvo podijelilo je sudbinu ostale vojske i borilo se na bojišnicama u Galiciji i na Soči. Redovite trupe obučene su u sive uniforme, opremljene najnovijom opremom i oružjem. Zbog nedovoljnog broja novih uniformi, dio domobranstva dobio je starije tamnoplave uniforme i opremu izvučenu iz skladišta, namijenjenu starijem pozivu. Domobran je nosio tamnoplavu jaknu M1869, kožnu torbicu za streljivo M1888 i čizme koje su iz redovite uporabe povučene krajem 80-ih godina. Hlače i kapa M1908 su iz skladišta redovite vojske.

Domobrani su u pozadini obavljali stražarsku i žandarmerijsku službu nakon odlaska redovite vojske. Zbog toga su trupe naoružane kratkim karabinima Mannlicher (repetierkarabiner M.90.) kako bi se lakše kretale po brdovitom, šumovitom i kršovitom terenu. U opremi je i Mannlicher bajunet M1895.

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju časopisa u studenom 2012. 

RATNICI Varaždinski husar oko 1760. PRVI SVJETSKI RAT Zagrebačke akcije za talijansko ratište RATNICI Škotski pješak 1815. godine
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.