Naslovnica

Ferdinand Gobert von Aspremont-Lynden, vojni upravitelj Osijeka i Beograda

Zbog njegovih zasluga u Velikom turskom ratu, car Leopold I. imenovao ga je generalom 1697. i ubrzo potom feldmaršalom.
13. svibnja 2021. u 09:10 0 komentara 158 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Ferdinand Gobert von Aspremont-Lynden (oko 1645. u Reckheimu; umro 1. veljače 1708. na istom mjestu), grof von Reckheima, bio je general i feldmaršal u službi Svetog Rimskog Carstva.

IZ NOVOG BROJA Džep kod Demjanska - Eickeovi ljudi na smrtonosnoj kušnji

Vojnu karijeru započeo je kao zapovjednik pukovnije kirasira u službi kneza izbronika Bavarske. Dana 16. ožujka 1676. godine car Leopold I. dao je svim članovima obitelji Aspremont-Lynden pravo da nose grofovsku titulu. Godine 1683. sudjelovao je u obrani Beča te 1686. u osvajanju Budima pod vodstvom bavarskog kneza izbornika Maximiliana II. Naredne godine pod zapovjedništvom generala Dünewalda vodi operacije u Slavoniji te sudjeluje u zauzimanju Osijeka, gdje je imenovanm vojnim upraviteljem te Virovitice, Požege i prvom neuspješnom pokušaju zauzimanju Iloka. Nakon zauzimanja Beograda 1688. popstavljen je ondje za vojnog namjesnika, no 1690. nije uspio obraniti opkoljeni Beograd od napada osmanske vojske pod vodstvom velikog vezira Köprülüa Fazila Mustafe Paše. Kad je polovica branitelja ubijena, pobjegao je na drugu stranu Dunava s vojvodom Charlesom Eugèneom de Croÿem i ostatkom njihovih trupa.

Nakon pada Beograda naređeno mu je da se vrati u Beč. Godije 1691. princeza Julia Barbara Rákóczi (1672. - 1717.), kćer Jelene Zrinske i Franje I. Rakoczyja, ugarskog pobunjenika, zatvorena je u samostan u Beču. Aspremont se domogao kopije ključa i potajno upoznao bogatu princezu. Iste noći oteo ju je i, na nezadovoljstvao Leopolda I., oženio se njome.

Zbog njegovih zasluga u Velikom turskom ratu, car Leopold I. imenovao ga je generalom 1697. i ubrzo potom feldmaršalom. Oženivši se Julijom Barbarom Rákóczi, s kojom je imao sedmoro djece, dobio je posjede i u Ugarskoj.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

GODIŠNJICA Hitler znao za let Rudolfa Hessa? IZ NOVOG BROJA "EU Integrated Resolve 2020": Prilika za učenje lekcija o upravljanju krizom? ZANIMLJIVOST Bitka na Lechu (kod Raina), 15. travnja 1632.: švedska pobjeda i smrt generala Katoličke lige grofa Tillyja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.