Naslovnica

Francuski kraljevski mušketiri

Upoznavanjem sa stvarnim činjenicama o povijesnoj postrojbi francuskih kraljevskih mušketira dolazi se do zaključka da književni likovi smjelih pustolova romanopisca Alexandrea Dumasa ipak nisu toliko daleko od onih stvarnih, povijesnih osoba.
16. veljače 2022. u 08:28 0 komentara 169 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Proslavljeni francuski romanopisac Alexandre Dumas (1802. - 1870.) objavio je u Parizu 1844. godine „Tri mušketira“, prvu knjigu u serijalu o kraljevskim mušketirima, elitne francuske vojne postrojbe, čija je radnja smještena u prvu polovicu 17. stoljeća, formirana oko glavnog lika d’Artagnana i njegovih prijatelja i suboraca Athosa, Porthosa i Aramisa.

ZANIMLJIVOST Gdje je umro grof Ernst Von Mansfeld (1580.-1626.), u Hrvatskoj ili Bosni?

Knjiga je bila ogroman uspjeh i postala međunarodni bestseller onoga doba te popularizirala mušketire kao odvažne borce za pravdu, ali i bezbrižne bonvivane koji su dane provodili u dvobojima, pijankama i ljubavnim pustolovinama. Koliko je zapravo od toga bila istina, a koliko plod Dumasove mašte? Upoznavanjem sa stvarnim činjenicama o povijesnoj postrojbi francuskih kraljevskih mušketira dolazi se do zaključka da književni likovi smjelih pustolova ipak nisu toliko daleko od onih stvarnih, povijesnih osoba, počevši od samog d’Artagnana.

Dumasovi mušketiri

Dumas je za središnje figure svojih romana o mušketirima pronašao osnove u povijesnim izvorima. Najvažniji je bio prva biografija o d’Artagnanu uopće, koja se pojavila krajem 17. stoljeća. Izvjesni Gatien Courtilz de Sandras, koji je u kraljevskim mušketirima služio do 1688. godine, nakon umirovljenja odlučio se posvetiti književnom radu te je počeo objavljivati životopise slavnih osoba iz francuskog visokog društva.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2022.

POSTROJBA Francuski kraljevski mušketiri POSTROJBA Potsdamski "divovi" - pruska pješačka pukovnija POSTROJBA Ironsides - parlamentarna konjica "vojske novog modela"
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.