Naslovnica

Potsdamski "divovi" - pruska pješačka pukovnija

Nakon smrti Friedricha Wilhelma, Friedrich Veliki poslao je mnoge „divove“ u druge postrojbe i degradirao pukovniju u grenadirski bataljun.
12. kolovoza 2021. u 07:54 0 komentara 249 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Potsdamski "divovi" bili su rana moderna pruska pješačka pukovnija od kraja 17. do 18. stoljeća neobična po tome što su je za to vrijeme činili muškarci znatno iznad prosječne visine. Jedinicu je osnovao brandenburški knez izbornik Friedrich, koji će kasnije postati kralj Friedrich I (1657. – 1713.)

IZ NOVOG BROJA Stvaranje palestinske države: palestinsko-izraelski ratovi

U početku se sastojao od samo nekoliko bataljuna, ali s vremenom će rasti. Jedan od razloga koji se kriju iza formiranja te pukovnije bilo je da viši ljudi lakše pune i brže pucaju iz mušketa. Prusko stanovništvo dalo je nadimak pukovniji „Lange Kerle“, tj. "visoki momci". Friedrichov sin, Friedrich Wilhelm I. (1688. – 1740.) bio je njima oduševljen i uvelike je proširio pukovniju skupa s ostatkom pruske vojske za vrijeme svoje vladavine. Za pukovniju mu je trebalo nekoliko stotina novaka godišnje. Friedrich Wilhelm pokušao ih je dobiti odakle god je mogao, a mnogi od njih nisu bili pruski. Drugi bi vođe ponekad pruskom kralju slali neuobičajeno visoke vojnike kao darove. Petar Veliki poslao je nekoliko takvih divova kao zahvalnicu za jantarnu sobu koji je Rusiji darovala Pruska. Pod vladavinom Friedricha Wilhelma, divovi nisu vidjeli mnogo akcije jer je kralj smatrao da su previše vrijedni. Umjesto toga, koristio ih je u povorkama i često ih pokazivao stranim posjetiteljima. Njegov sin, Friedrich II. Veliki (1712. – 1786.) nije dijelio oduševljenje svog oca za pukovniju vjerujući da je beskorisna i nepotrebna. U pukovniji je u to vrijeme bilo 3200 "divova". Nakon smrti Friedricha Wilhelma, Friedrich Veliki poslao je mnoge „divove“ u druge postrojbe i degradirao pukovniju u grenadirski bataljun. Akciju su vidjeli u pruskim ratovima u 18. stoljeća, poput Sedmogodišnjeg rata, sve dok se postrojba konačno nije raspala u napoleonskim ratovima nakon što se predala u bitci kod Jene-Auerstedta 1806. godine.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

DOMOVINSKI RAT - POSTROJBE (PRVI DIO) "Štraseri" - Jedinica dragovoljaca osnovana 3.10.1991. POSTROJBE Ivan Vinković u Legiji stranaca OKLOPNE SNAGE NDH (PRVI DIO) Pojačanje naoružanja oklopnih snaga NDH
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.