Naslovnica

Partizani u Zagrebu - svibanj 1945.

„Tanjugov“ fotoreporter Branko Savić snimio je, prateći postrojbe Jugoslavenske armije u pokretu prema Zagrebu početkom svibnja 1945. godine, 596 fotografija koje dokumentiraju razdoblje od 4. do 17. svibnja te godine.
14. prosinca 2020. u 10:34 0 komentara 553 prikaza
Foto: Despot Infinitus

Postav izložbe Muzeja Jugoslavije u Beogradu, pod naslovom „TANJUG javlja: Rat je završen“, autora Radovana Cukića i Milice Tomić, otvorena tijekom srpnja 2020. godine, dokumentarno, fotografijama iz zbirke novinske agencije „Tanjug“, prikazuje kraj Drugoga svjetskog rata u Jugoslaviji i prve poslijeratne mjesece ne samo u Beogradu i Srbiji, nego dobrim dijelom u Hrvatskoj i posebice u Zagrebu.

IZ NOVOG BROJA Tajna broja 1150494

Velika količina dosad nepoznatih fotografija dala je ideju dvojici beogradskih povjesničara: Bojanu Dimitrijeviću (Institut za savremenu istoriju) i Radovanu Cukiću (Muzej Jugoslavije), da idu korak u obradi i prezentiranju fotomaterijala s ove izložbe. Značajna količina fotografija, koje sve nisu mogle ući u izložbu, i vrijeme u kojemu je koronavirus ograničio kretanje, doveli su do ideje da se izradi fotomonografija: „ZAGREB, SVIBANJ 1945.“ Upravo na bazi kompletne količine fotografija koje se odno se na kraj Drugoga svjetskog rata u Hrvatskoj i Zagrebu, ovoga puta dopunjene potpisima koji sadrže točno vrijeme i mjesto snimanja, opis sadržaja fotografija i identificirane povijesne ličnosti.

Naime, „Tanjugov“ fotoreporter Branko Savić snimio je, prateći postrojbe Jugoslavenske armije u pokretu prema Zagrebu početkom svibnja 1945. godine, 596 fotografija koje dokumentiraju razdoblje od 4. do 17. svibnja te godine. One „pokrivaju“ partizansko napredovanje prema glavnome gradu Hrvatske od njihova ulaska u logor Jasenovac pa sve do dolaska predsjednika ZAVNOH-a, pjesnika Vladimira Nazora u Zagreb. Do spomenute izložbe ove fotografije nisu bile poznate javnosti, iako su drugi fotografi također snimali pojedine, pa čak i iste događaje.

 | Autor : Despot Infinitus Foto: Despot Infinitus

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2020. 

DRUGI SVJETSKI RAT - OKUPACIJA I KOLABORACIJA (Drugi dio) Kozački i kalmički savezi tijekom Drugoga svjetskog rata DRUGI SVJETSKI RAT - OKUPACIJA I KOLABORACIJA (PRVI DIO) Kozaci i Kalmici u njemačkoj službi tijekom Drugoga svjetskog rata IZ NOVOG BROJA Potapanje motornoga jedrenjaka "Sirena" u uvali Vlašići kod otoka Paga

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.