Naslovnica

Sudbina zrakoplova Supermarine Spitfire Mk. VIII oznake JG 492

Svega mjesec dana nakon što je na zadarskome području otkrivena i obrađena nesreća britanskoga zrakoplova iz Drugoga svjetskog rata, nedaleko od mjesta gdje je ležao motor zrakoplova Hawker Hurricane Mk. IV oznake KZ 394, otkriveni su ostatci još jednoga britanskog zrakoplova.
16. prosinca 2020. u 09:23 0 komentara 916 prikaza
Foto: Jurica Vučetić

Svega mjesec dana nakon što je na zadarskome području otkrivena i obrađena nesreća britanskoga zrakoplova iz Drugoga svjetskog rata, nedal ko od mjesta gdje je ležao motor zrakoplova Hawker Hurricane Mk. IV oznake KZ 394, otkriveni su ostatci još jednoga britanskog zrakoplova.

IZ NOVOG BROJA Tajna broja 1150494

Riječ je o zrakoplovu Supermarine Spitfire Mk. VIII oznake JG 492 kojim je upravljao pilot Ernest Henry Clarke Kee, koji je nažalost u toj nesreći tragično okončao. Već dugi niz godina znamo za obje nesreće, ali klupko se počelo odmotavati tek nakon što je iz mora kod otoka Rivnja podignut zrakoplovni motor i nakon što je utvrđeno kojemu je zrakoplovu pripadao. Kako je vrijeme krajem listopada i početkom studenoga bilo jako prevrtljivo, istraživačka ekspedicija dogovorena je za 18. studenoga 2020. godine.

Prethodno je autor teksta od g. Elvisa Brkljačića iz mjesta Lukoran na otoku Ugljanu saznao približnu lokaciju pada zrakoplova. Ekipa u sastavu Radovan Živanović Raus, Marino Vuković, Pio Domines Peter i autor ovoga teksta prvim se trajektom iz Zadra uputila na otok Ugljan, a prema planu u mjestu Muline na zapadnome dijelu otoka trebalo je pronaći još uvijek žive očevidce. I tu nam se sreća osmjehnula. U kontaktu s dvojicom starijih muškaraca Raus je saznao dosta podataka, a od gospođe iz Gornjeg Sela saznali smo približni položaj te njezina sjećanja kako je sjedila na zrakoplovnome krilu dok je čuvala ovce.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2020. 

DRUGI SVJETSKI RAT - OKUPACIJA I KOLABORACIJA (Drugi dio) Kozački i kalmički savezi tijekom Drugoga svjetskog rata DRUGI SVJETSKI RAT - OKUPACIJA I KOLABORACIJA (PRVI DIO) Kozaci i Kalmici u njemačkoj službi tijekom Drugoga svjetskog rata IZ NOVOG BROJA Potapanje motornoga jedrenjaka "Sirena" u uvali Vlašići kod otoka Paga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.