IZ NOVOG BROJA

Hrabrost daleko od fronte

youtube
28.06.2022.
u 11:39

Iako ima intrigantnu špijunsku priču u prvom planu o vrhunskoj obmani koju su Saveznici smislili kako bi uvjerili naciste u lažnu invaziju, „Operacija Mincemeat“ pokušava u film bezuspješno ugurati više elemenata nego što je potrebno

Tijekom Drugog svjetskog rata Saveznici su na svakakve načine pokušavali nadmudriti Nijemce, i to ne samo boljim naoružanjem nego varkama i obmanama. Cilj takvih operacija je najčešće bio odvratiti protivnika od pravog cilja i uvjeriti ga da je plan koji im je predstavljen onaj pravi.

Samo za vrijeme Drugog svjetskog rata bilo je nekoliko vrhunski osmišljenih varki koje su bile uspješne, poput dvojnika generala Montgomeryija koji je uvjerio nacističkog špijuna da se nalazi u Gibraltaru kako bi isplanirao (lažni) napad na jug Francuske. Dobar primjer je i tzv. Armija duhova koja je koristila tenkove na napuhavanje i ogromne zvučnike kako bi uvjerili naciste da Saveznici gomilaju vojsku za invaziju Norveške. Ali možda najčudnija od svih je Operacija Mincemeat na kojoj se temelji novi istoimeni film, kojom su Britanci uz pomoć tijela mrtvog vojnika koje bi trebalo isplivati na španjolsku plažu s lažnim dokumentima pokušali uvjeriti Nijemce da će izvršiti invaziju Grčke. Iako ima dobru glumačku postavu predvođenu Colin Firthom, „Operacija Mincemeat“ kao da pokušava zadovoljiti sve vrste gledatelja s redom špijunaže, redom melodrame i redom romanse, što na kraju rezultira samo osrednjim filmom koji će se brzo zaboraviti.

Planirana invazija Sicilije od strane Saveznika bio je veliki podvig 1943. godine. Pošto je invazija bila dio velikog plana koji bi doveo do rušenja fašističke Italije, od presudne je važnosti bilo da Nijemci i Talijani ne doznaju pravu lokaciju invazije.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije