Naslovnica

Hrvatski gardijski zbor - štit i dika

Budući da su bili i još uvijek jesu elitna i mala postrojba Hrvatske vojske, predmeta vezanih za njihovu povijest i nema baš puno u muzeju, a oni koje i postoje većinom su u rukama svojih vlasnika koji se teško rastaju od njih
22. travnja 2022. u 10:13 0 komentara 777 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Za ovaj broj „Vojne povijesti“ izabrali smo predstaviti eksponate jedne od naših najelitnijih postrojbi - o 1. hrvatskom gardijskom zboru.

IZ NOVOG BROJA Djeca u Domovinskome ratu

Budući da su bili i još uvijek jesu elitna i mala postrojba, predmeta vezanih za njihovu povijest i nema baš puno, a oni koje i postoje većinom su u rukama svojih vlasnika koji se teško rastaju od njih. Mi smo imali sreću da su neki od pripadnika postrojbe i naši suradnici, pa smo na taj način uspjeli prikupiti nešto od tih predmeta za naš muzejski postav. Za one koji ne znaju, podsjetit ćemo da je postrojba utemeljena odlukom Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana 25. veljače 1994. godine kao višenamjenska postrojba. Sastavnice koje su u početku činile 1. hrvatski gardijski zbor: 1. gardijska počasna bojna koja je kasnije preimenovana u Počasno-zaštitnu bojnu, 2. gardijska posadna bojna čija je glavna zadaća osiguranje prostora i objekata boravka Predsjednika RH kao i njegovo osiguranje prilikom putovanja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2022.

IZ NOVOG BROJA "Tigrovi" u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Strojnica M53 IZ NOVOG BROJA Specijalne vojne postrojbe
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.