Naslovnica

Husarska 1. "Kaiser" pukovnija

Nakon početka Sedmogodišnjeg rata, car je izvršio inspekciju pukovnije 1757. prije nego što je krenuo u Češku te je ona dobila vlastitu zastavu.
19. travnja 2021. u 10:32 0 komentara 310 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Husarska pukovnija "Kaiser" br. 1 osnovana je kao habsburška konjička pukovnija koja je postojala u sastavu austrougarske kopnene vojske sve dok nije raspuštena 1918. godine. Car Franjo I. na svom je posjedu u Holitschu u okrugu Neutra vlastitim sredstvima godine 1756. osnovao husarsku pukovniju, koja se u početku vodila kao "Careva novoosnovana Hossitscher Husarska pukovnija". Nakon početka Sedmogodišnjeg rata, car je izvršio inspekciju pukovnije 1757. prije nego što je krenuo u Češku te je ona dobila vlastitu zastavu. Od tada se ona nazivala "Kaiser Husari".

ZANIMLJIVOST Pukovnija Leopold von Anhalt Dessau

Godine 1768. pukovnija je pojačana eskadronom raspuštene "Hadik Husarske pukovnije" i sljedeće je godine dobila broj 2 u ustroju cijele konjice. Godine 1775. uključena je pukovnička divizija raspuštene husarske pukovnije Török. Godine 1798. Četvrta divizija (jedna divizija sastojala se od dva eskadrona) morala je biti predana novoosnovanoj husarskoj pukovniji br. 5.

Nakon političkih nemira i pobuna u Mađarskoj 1849. pukovnija u Prossnitzu / Moravskoj bila je potpuno reorganizirana. Godine 1860. ponovno uspostavljena 4. divizija je rasformirana, a osoblje raspoređeno u pukovniju. Četiri kaplara i 20 husara otišli su u dobrovoljačku husarsku pukovniju br. 1.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Ilustracija: zastavnik i časnik (neimenovani) husarske 1. “Kaiser” pukovnije, oko 1760. godine.

 Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

ZANIMLJIVOST Nastanak Coldstream Guard pukovnije ZANIMLJIVOST Nizozemski junak u ratu protiv Francuza umro je zadobivši najmanje 36 rana u neravnopravnoj borbi IZ NOVOG BROJA Opsada Beča 1683. godine - početak kraja vojne nadmoći Osmanskoga Carstva u Europi
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.