ZANIMLJIVOST

Husarska 1. "Kaiser" pukovnija

Laurus Leslaena
19.04.2021.
u 10:32

Nakon početka Sedmogodišnjeg rata, car je izvršio inspekciju pukovnije 1757. prije nego što je krenuo u Češku te je ona dobila vlastitu zastavu.

Husarska pukovnija "Kaiser" br. 1 osnovana je kao habsburška konjička pukovnija koja je postojala u sastavu austrougarske kopnene vojske sve dok nije raspuštena 1918. godine. Car Franjo I. na svom je posjedu u Holitschu u okrugu Neutra vlastitim sredstvima godine 1756. osnovao husarsku pukovniju, koja se u početku vodila kao "Careva novoosnovana Hossitscher Husarska pukovnija". Nakon početka Sedmogodišnjeg rata, car je izvršio inspekciju pukovnije 1757. prije nego što je krenuo u Češku te je ona dobila vlastitu zastavu. Od tada se ona nazivala "Kaiser Husari".

Godine 1768. pukovnija je pojačana eskadronom raspuštene "Hadik Husarske pukovnije" i sljedeće je godine dobila broj 2 u ustroju cijele konjice. Godine 1775. uključena je pukovnička divizija raspuštene husarske pukovnije Török. Godine 1798. Četvrta divizija (jedna divizija sastojala se od dva eskadrona) morala je biti predana novoosnovanoj husarskoj pukovniji br. 5.

Nakon političkih nemira i pobuna u Mađarskoj 1849. pukovnija u Prossnitzu / Moravskoj bila je potpuno reorganizirana. Godine 1860. ponovno uspostavljena 4. divizija je rasformirana, a osoblje raspoređeno u pukovniju. Četiri kaplara i 20 husara otišli su u dobrovoljačku husarsku pukovniju br. 1.

Foto: Laurus Leslaena

Ilustracija: zastavnik i časnik (neimenovani) husarske 1. “Kaiser” pukovnije, oko 1760. godine.

 Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije