UVODNIK NOVOGA BROJA

I danas o Bismarcku i njegovoj nepotopivosti kolaju brojne legende, nakon što je potopio najpoznatiji britanski ratni brod - The Mighty Hood

VP
04.08.2022.
u 08:36

Od ovog broja imat ćemo u tri nastavka temu o bitkama na Atlantiku u Drugom svjetskom ratu. I onda se na tu temu nadovezala priča o sigurno najpoznatijem ratnom brodu na svijetu – njemačkom bojnom brodu Bismarcku.

Novi broj, i nova glavna tema iz Domovinskog rata. Ovaj put je riječ o Karlobagu, o kojemu se u okviru rata slabo zna u široj javnosti.

Kad sam dobio ovaj materijal na uvid za objavu u magazinu, pohvalio sam se jednom kolegi što sam dobio. A on me začuđeno pitao, pa što je to bilo u Karlobagu u ratu? Zar je tamo uopće bilo rata? Stoga je i ovaj tekst dijelić velike slagalice o Domovinskom ratu. S jedne strane da se ne zaboravi i taj dio rata, na tome području. A s druge strane, da i šira javnost dobije neke nove informacije koje dosad nije znala. Naravno, ni ovaj tekst nije konačan na ovu temu, što naglašava i njegov autor. Tekst je više nego dobra podloga za daljnja istraživanja onima koji se profesionalno bave tim razdobljem hrvatske povijesti.

Tu je i drugi dio priče o austrougarskim utvrdama u Bosni i Hercegovini, ovaj put s mostarskog područja. Teksta nema puno, jer se ni nije moglo nešto više napisati, rečeno je sve najvažnije u njemu. Međutim, tu je zato niz prvorazrednih fotografija objekata koje većina ljudi nikad nije vidjela, a autor se osobno bome potrudio da ih sve zabilježi na fotografiji. Fotografije usput puno puta i više govore nego sami tekst. Zato je u ovome broju naglasak na fotografijama kod ove teme, jer bi bilo šteta da ih ne vidite.

Od ovog broja imat ćemo u tri nastavka temu o bitkama na Atlantiku u Drugom svjetskom ratu. I onda se na tu temu nadovezala priča o sigurno najpoznatijem ratnom brodu na svijetu – njemačkom bojnom brodu Bismarcku. Naravno, tko drugi o tome nego Zvonimir Freivogel kojemu je nedavno izašla i knjiga o Bismarcku, prva na hrvatskom jeziku, kao i o njegovom bratu blizancu Tirpitzu, o kojemu će biti nešto u idućem broju magazina. Freivogel je za ovaj broj izvukao glavne naglaske oko Bismarcka s mnoštvo detalja. Naravno, u knjizi je sve to daleko opširnije i bogatije. Bismarck je daleko najopisivaniji ratni brod u svjetskoj literaturi, a i danas o njemu i njegovoj nepotopivosti kolaju brojne legende, posljedica njemačke, ali i britanske promiđbe, nakon što je potopio njihov najpoznatiji i u svjetskim razmjerima najveći ratni brod - The Mighty Hood.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije