Naslovnica

Istočnim bojištem Prvoga svjetskog rata

U suorganizaciji Udruge povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema„Proventus Natura“ iz Donje Berine u Slavoniji i Udruge 1914. – 1918. iz Zagreba, organiziran je put u današnju zapadnu Ukrajinu gdje su se nalazile bojišnice Prvoga svjetskog rata
06. kolovoza 2019. u 11:22 0 komentara 454 prikaza
Foto: Filip Katanić

U suorganizaciji dviju udruga: Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema „Proventus Natura“ iz Donje Berine u Slavoniji i Udruga 1914. – 1918. iz Zagreba, organiziran je put u današnju zapadnu Ukrajinu gdje su se nalazile bojišnice Prvoga svjetskog rata nazivane Istočnim bojištem.

BUGARSKA VOJSKA Deveta divizija "Pleven"

Put je trajao od 11. do 15. svibnja, a kretalo se iz Zagreba i Slavonskoga Broda, da bi se preko Osijeka i mađarske ravnice stiglo do karpatskih prijevoja i dalje uputilo prema unutrašnjosti Ukrajine. U Ukrajinu smo ušli kroz prijevoj Jablonica (931 metar nadmorske visine) u Istočnim Karpatima, koji se u Ukrajini nazivaju i „Šumskim Karpatima“, 50-ak kilometara jugozapadno od grada Kolomije, koji smo posjetili drugoga dana puta. Ovaj prijevoj također se naziva „Tatarskim prolazom“ jer su ovuda 1241. godine Tatari upali u mađarsku ravnicu i protjerali kralja Belu IV. (koji je zagrebačkome Gradecu dao poznatu Zlatnu bulu prava 1242. godine) prema Jadranu.

No, za nas još važnije, ovdje su vođene krvave borbe između austrougarske i ruske vojske u Prvome svjetskom ratu, pa su ostatci i dan-danas vidljivi: između ostaloga, posjetili smo manje groblje austrougarskih vojnika, poginulih u borbama na ovome prijevoju tijekom jeseni i zime 1914. i proljeća 1915. godine, a ostatci austrougarskih obrambenih rovova još uvijek su vidljivi. Postavljeni su upravo tako da onemoguće napadaču prolazak udolinama, a njihova dubina svjedoči da su samo vojnici bili u njima smješteni, dok je topništvo i teško naoružanje bilo smješteno na visove, pružajući braniteljima potporu s visina.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2019.          

NOVA KNJIGA Nova knjiga o hrvatskim postrojbama u Prvome svjetskom ratu IZ NOVOG BROJA Ličke pješačke postrojbe Austrougarske vojske u borbama tijekom 1918. godine IZ NOVOG BROJA Carski kraljevski "Komandosi"
 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.