Naslovnica

Svjež izgled poznate priče

Iako je vizualno zanimljiva i ima dobru priču, igrano-animirana serija „Osloboditelj: Bitka za Europu“ ipak se čini kao propuštena prilika zbog neiskorištenih likova i prevelikoga oslanjanja na patetiku.
30. ožujka 2021. u 08:51 0 komentara 355 prikaza
Foto: Netflix

Svima je jasno da je snimanje serija i filmova skup projekt, pogotovo ako želite imati dobar uradak na kraju. Možete imati odličnu ideju za seriju, zanimljive likove, glumce kojima se svidio projekt, možda i redatelja koji se želi dokazati, ali sve to pada u vodu ako nemate financijsku potporu.

IZ NOVOG BROJA Danas izdajica, sutra heroj

To je naročito istina za serije smještene u neko povijesno razdoblje, jer morate imati vozila iz toga doba, zgrade moraju biti prepravljene, a ako je u pitanju ratna serija, onda treba dodati i trošak velikoga broja statista, ratne opreme i specijalnih efekata. Da bi se stvari stavile u kontekst, jedna od najboljih serija smještenih u vrijeme Drugoga svjetskog rata, „Združena braća“, koštala je 125 milijuna dolara, dok je njezin nasljednik „Pacifik“ koštao gotovo dvostruko, 200 milijuna dolara, i to ne uključujući promociju.

Nova Netflixova serija „Osloboditelj: Bitka za Europu“ u svome je početku 2014. godine bila projekt zamišljen po uzoru na spomenute serije, kao punokrvna ratna miniserija od osam nastavaka po sat vremena, vojno-povijesni spektakl smješten u vrijeme Drugoga svjetskog rata koji je trebao biti hit TV kanala History. Trošak od 150 milijuna dolara ipak je bio prevelik zalogaj, ali tvorac serije Jeb Stuart nije htio odustati od ovoga projekta i našao je način kako da smanji troškove produkcije: odlučio je napraviti igranu seriju potpomognutu animacijom. „Osloboditelj“, istinita priča o 157. američkoj pješačkoj pukovniji koju su sačinjavali „kauboji“, Meksikanci i američki Indijanci konačno je ugledala svjetlo dana koncem prošle godine na „streaming“ portalu Netflix. Iako je vizualno zanimljiva i ima dobru priču, serija se ipak čini kao propuštena prilika zbog neiskorištenih likova i prevelikoga oslanjanja na patetiku.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2021.

IZ NOVOG BROJA Pravda za mrtve, utjeha za žive IZ NOVOG BROJA Sirova snaga staroga mita IZ NOVOG BROJA Prkos, upornost i spas
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.