IZ NOVOG BROJA

Josip Lazarić - hrvatski general, junak, vojskovođa i domoljub iz Istre

Boris Trnski
19.09.2024.
u 09:48

Lazarić je samim oslobađanjem Istre od Napoleonovih vojnika sa nekolicinom vojnika učinio djelo koje nije moglo ostati nezapaženo

U Hrvatskoj postoji mnogo predrasuda vezanih za domoljublje i ratno junaštvo njenih stanovnika obzirom na regionalnu pripadnost. Jedna od njih smatra da Istrijani nisu veliki hrvatski domoljubi, a niti istaknuti ratnici.

Da je istina sasvim drukčija dokazali su istarski branitelji, koji su tijekom Domovinskog rata svoje junaštvo i hrvatsko domoljublje dokazali, najvećim dijelom, na području Like. Poznato je da su ratne postrojbe iz Istre imale izuzetno veliki odaziv na mobilizaciju, iako se rat nije vodio na njihovom području. Doprinos Istre i istarskih ratnika ukupnim naporima pri obrane Hrvatske je značajan, a može se sagledati u opsežnoj knjizi „Istra u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“ autora, istarskih sinova, Darka i Vedrana Dukovskog te Daria Matike.

Kada se istražuje daljnja hrvatska ratna povijest ne može se zaobići izuzetnog ratnika, junaka, vojskovođu i domoljuba, istarskog generala austrijske vojske Josipa Lazarića. On spada u iznimnu skupinu austrijskih i austro-ugarskih generala koji su za svoje junaštvo iskazano na bojnom polju, odlikovani najznačajnijim i najprestižnijim habsburškim odličjem za junaštvo, a to je Viteški križ Reda Marije Terezije. Ovim odličjem odlikovani su najhrabriji ratnici Monarhije i za njega je trebalo dostaviti pisane dokaze nekoliko očevidaca, koji su svojom čašću potvrđivali postojanje junačkog djela. Međutim, Josip Lazarić je samim oslobađanjem Istre od Napoleonovih vojnika sa nekolicinom vojnika, učinio djelo koje nije moglo ostati nezapaženo, a koje je iziskivalo izuzetnu ratničku sposobnost i hrabrost. To mu je osiguralo zapaženo mjesto u hrvatskoj ratnoj povijesti i uvrštavanje u kultnu knjigu o velikanima hrvatske povijesti u razdoblju od tisuću godina, pod nazivom „Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 925. do 1925.“. Zahvaljujući junačkom djelu spomenut je i u Austrijskom biografskom leksikonu („Österreichisches Biographisches Lexikon 1815 – 1950“).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije