DRUGI SVJETSKI RAT

Lažni rat i njemački napad na Poljsku

Nijemci
Foto: Bundesarchiv
1/5
22.08.2014.
u 12:39

Nakon što su Britanci i Francuzi te njihove kolonije objavile rat protiv Njemačke, neke zemlje ostale su „rezervirane“. Australska vlada objavila je rat te mobilizaciju, ali samo za obranu svojih granica. Kanada je objavila rat, ali nakon velike rasprave u parlamentu nije odobrila mobilizaciju.

Prvi znaci europskog dijela Drugoga svjetskog rata pojavili su se ranog jutra 1. rujna 1939. godine, kada je stari njemački brod „Schleswig-Holstein“ zapucao na poljsku pomorsku bazu. Istovremeno je Luftwaffe bombardirao poljske vojarne ratnog zrakoplovstva, a njemačke postrojbe slijevale su se kroz granicu. Britanija i Francuska odgovorile su ultimatumom Njemačkoj da povuku svoje postrojbe istog trenutka. Nije bilo odgovora te su 3. rujna objavile rat Njemačkoj.

Foto: www.kingsacademy.com

Poljska

Njemačka je napala s 53 divizije, uključujući svih šest oklopnih divizija koje su postojale. Glavni zapovjednik kampanje Walther von Brauchitsch vodio je operaciju bez Hitlerova miješanja. Poljska je počela opću mobilizaciju tek 30. kolovoza te je većina rezervi još putovala kada su Nijemci udarili. Poljaci su postavili 23 divizije s vrlo malo tenkova. Međutim, imali su jaku konjicu te su, prema nekim izvorima, konji napadali tenkove u različitim fazama borbe.

Foto: www.thegermanwarmachine.com

Njemačka superiornost još se bolje mogla osjetiti u zraku. Luftwaffe se borio sa svojih 1 600 modernih aviona protiv 500 poljskih zastarjelih modela. Sa svojom jačom vojskom, boljom opremom i uvježbanosti Nijemci su ubrzo počeli osvajati. Glavni poljski zapovjednik maršal Edward Smigly-Ridz postavio je svoje postrojbe na granicu te su Nijemci ubrzo odbacili Poljake daleko u unutrašnjost. Do sredine mjeseca poljska vojska razbijena je u male grupe dok su se Nijemci približavali Varšavi koju su na kraju zauzeli. Završili su kampanju 28. rujna, nakon velikog zračnog i artiljerijskog bombardiranja.

Do tog datuma Staljin je došao pokupiti svoj dio nagrade. Sovjeti su napali Poljsku 17. rujna prema sovjetsko-njemačkom ugovoru. Do kraja mjeseca Sovjeti su zauzeli pola Poljske. Službena sovjetska izjava bila je da se oni upliću kako bi zaštitili Bjeloruse i Ukrajince, ali u stvarnosti su samo osvajali novi teritorij. Dana 29. rujna Nijemci i Sovjeti objavili su službeni ugovor koji je potvrdio podjelu Poljske.

Foto: Bundesarchiv

Lažni rat

Nakon što su Britanci i Francuzi te njihove kolonije objavile rat protiv Njemačke, neke zemlje ostale su „rezervirane“. Australska vlada objavila je rat te mobilizaciju, ali samo za obranu svojih granica. Kanada je objavila rat, ali nakon velike rasprave u parlamentu nije odobrila mobilizaciju. Sjedinjene Američke Države proglasile su neutralnost te se u ovoj fazi rata nisu htjele miješati u europske sukobe.

Foto: Wikimedia Commons

Iako su stali na poljsku stranu, Britanci i Francuzi nisu napravili ništa kako bi im pomogli. Hitler ih nije namjeravao dalje provocirati jer su njemačke snage na zapadu u rujnu iste godine bile jako slabe. Britanska vlada nije odobrila bombardiranje tvornica u Ruhru jer su tvornice bile u privatnom vlasništvu dok su francuske postrojbe jako slabo napredovale u Saaru. Ovaj „lažni rat“ trajat će na Zapadnom bojištu dok Nijemci ne napadnu 1940. godine.

Komentara 2

CO
CONSTANTINOPLE
14:03 28.08.2014.

jigaboo partizančino stara

Avatar jigaboo
jigaboo
15:37 22.08.2014.

ahahaa odje u vecernjem neko definitivno svrsava na naciste, pa zar nije mogla neka slika (i) poljske vojske nego bas nijemaca. odje inace svaki clanak samo slike ustasa I nacista. pisu u ratu u pustinji nidje slike od engleza. pisu u ratu u rusiji nidje slika od rusa. pisu o bitci za atlantik nidje slika saveznickih konvoja nego samo njemackih podmornica ahahaaaa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije