Naslovnica

Maurikijev "Strategikon" - Priručnik bizantske vojne strategije

U „Strategikonu“ čitatelj može otkriti iznimno vrijedan izvor ne samo za ranu bizantsku povijest nego i za povijest umijeća ratovanja općenito. „Strategikon“ pruža vrijedne uvide u samu bit bizantskoga vojnog etosa.
25. studenoga 2019. u 07:48 0 komentara 912 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

"Strategikon“ ili „Strategicon“ (grč. Στρατηγικόν) je priručnik o ratu čiji se nastanak najčešće smješta na kraj 6. stoljeća, dok se autorstvo tradicionalno pripisuje bizantskomu caru Maurikiju (582. – 602.). Kao veteran mnogih vojnih pohoda bizantski car Maurikije prikupio je jedinstvenu građu za posebice utjecajan priručnik čiji je sadržaj bio namijenjen terenskomu zapovjedniku.

NOVA KNJIGA Veći dio rimske rane povijesti bez profesionalne vojske

U „Strategikonu“ čitatelj može otkriti iznimno vrijedan izvor ne samo za ranu bizantsku povijest nego i za povijest umijeća ratovanja općenito. Opisujući detaljno naoružanje i opremu, dnevni život tijekom marša i vojnih pohoda, odjeću, hranu, medicinsku praksu, vojne zakone i titule vezane uz bizantsku vojsku 7. stoljeća, „Strategikon“ pruža vrijedne uvide u samu bit bizantskoga vojnog etosa. Pisan suvremenim jezikom, u izrazito jednostavnoj i praktičnoj formi, tekst se dotiče važnih podataka za povjesničara, pa čak i etnografa, s obzirom na to da su u njemu iz prve ruke opisani brojni narodi s granica Carstva, uključujući Perzijance, Slavene, Lombarde i Avare.

U uvodu, naime, autor ističe da rukopis predstavlja praktični priručnik „za sve one koji su se posvetili ratovodstvu“. Ova knjiga stoga nudi opći vodič, svojevrstan praktični priručnik bizantske vojne strategije. U svojem uvodu prijevoda grčkoga teksta na engleski jezik 1984. godine George T. Dennis bilježi da je „Strategikon napisan vrlo izravnim i, uopćeno govoreći, nekompliciranim grčkim jezikom“.

Za pretpostaviti je kako je „Strategikon“ bio napisan u nastojanju kodifikacije vojnih reformi što ih je proveo vojnik-car Maurikije. U akademskim krugovima još uvijek traju debate o stvarnome autoru „Strategikona“.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2019.    

IZ NOVOG BROJA Korijeni križarskoga rata i velikoga džihada IZ NOVOG BROJA Britanska intervencija u Egiptu i napad na Aleksandriju 1882. godine IZ NOVOG BROJA Pad Akre 1291. godine
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.