NOVA KNJIGA

Monografija o ratnom putu "Omega"

Bjelovar live
28.06.2024.
u 15:06

U upravo objavljenoj monografiji opisan je ratni put „Omega“. Autor teksta je Marin Sabolović, a urednik dr. sc. Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest

Specijalna jedinica Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske „Omege” bila je policijska postrojba koja je osnovana 23. veljače 1991. godine.

Dana 2. ožujka 1991. godine intervenirala je prvi puta, i to protiv srpskih pobunjenika koji su zauzeli Pakrac i tamošnju policijsku postaju te se taj događaj uzima kao početak Domovinskog rata. Jedinica je ukinuta 2002. godine, nakon čega je osnovana Udruga specijalne policije „Omege”. Kroz postrojbu je tijekom rata prošlo 302 aktivnih i 418 pričuvnih specijalaca. „Omege” su djelovali na bojišnicama Bjelovara, Grubišnog Polja, Daruvara, Pakraca, Lipika, Gline, Slavonskog Broda, Cavtata, Gospića i na Velebitu. Postrojba je također sudjelovala u provođenju vojno-redarstvenih operacija „Otkos-10”, „Maslenica”, „Medački džep”, „Bljesak” i „Oluja”. Tijekom Domovinskog rata ranjeno je četrdeset i tri njena pripadnika, a smrtno su stradali Željko Cindrić (19. srpnja 1991. u Siraču), Ivica Filković (19. srpnja 1991. u Siraču), Dražen Baniček (27. rujna 1991. u Prekopakri), Dubravko Lukačević (8. siječnja 1993. u Bučju), Davor Hegedić (1. svibnja 1995. – akcija „Bljesak”), Saša Rakijaš (4. kolovoza 1995. – akcija „Oluja”). O „Omegama“ je upravo objavljena monografija, u kojoj je opisan njezin ratni put. Autor je Marin Sabolović, urednik dr. sc. Jakša Raguž, u nakladi USP "Omege" Bjelovar i Hrvatske sveučilišne naklade.

Foto: Bjelovar live

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije