IZ NOVOG BROJA

Teško topništvo vojske Kraljevine Jugoslavije - drugi dio: topnička oruđa promjera od 105 do 155 mm

Dinko Predoević
25.06.2024.
u 09:24

U ovom nastavku pišemo o topničkim oruđima promjera od 105 do 155 mm koja su uglavnom bila u sastavu posebnih topničkih divizijuna i pukovnija

Pred vama je drugi dio članka o teškom topništvu vojske Kraljevine Jugoslavije. U prvom dijelu objavljenom u VP-u u ožujku pisali smo o najtežim topničkim oruđima, a u ovom dijelu, pisati ćemo o topničkim oruđima promjera od 105 do 155 mm koja su uglavnom bila u sastavu posebnih topničkih divizijuna i pukovnija pod neposrednim zapovjedništvima Vrhovne komande ili pojedinih postrojbi. Članak je ilustriran fotografijama iz njemačkih izvora snimljenih u travnju 1941. godine.

ORGANIZACIJA TOPNIČKIH POSTROJBI KRALJEVINE JUGOSLAVIJE

Vojska Kraljevine Jugoslavije je 1941. godine raspolagala sa oko 2.800 minobacača i oko 4.500 topova i haubica raznih namjena. Od toga u kategoriju teškog topništva ulazi oko 200 komada oruđa označenih kao dugi topovi promjera 105 mm te oko 350 teških haubica promjera 149 i 155 mm. U kategoriju dugi topovi ušla su topnička oruđa promjera 105 mm s većim dometom čija je glavna zadaća u borbi bila borba protiv protivničkog topništva dok su u kategoriju teške haubice ušla oruđa čija je glavna zadaća bila podrška vlastitim postrojbama u napadu i obrani. Osnovna topnička postrojba vojske Kraljevine Jugoslavije bila je bitnica koja se je sastojala od četiri topa ili haubice raspoređenih u dva vatrena voda. Tri bitnice postrojavale su topnički divizijun.

Dvije do četiri bitnice postrojavale su topničku pukovniju u čiji su sastav ulazili zapovjednik pukovnije sa svojim stožerom, slagalištem streljiva i opreme, voznom postrojbom i ostalim opskrbnim postrojbama. Najviši ustrojbeni oblik u topništvu bila je topnička brigada koja se je sastojala od dvije pukovnije. Prema ustrojbenim shemama vojske Kraljevine Jugoslavije topnički divizijuni ulazili su u sastav topničkih pukovnija - 28 pješačkih, dvije konjaničke i jedne gardijske divizije. U sastavu ovih pukovnija nalazili su se topovi i haubice manjih promjera pa je tako jedna pješačka divizija u sastavu topničke pukovnije imala četiri divizijuna i to jedan divizijun brdskih topova ili haubica promjera 65 do 75 mm, dva divizijuna poljskih topova promjera 75 do 80 mm i jedan divizijun haubica promjera 100 mm. Uz ove postojao je i niz topničkih divizijuna pridodatih posebnim planinskim, desantnim i tvrđavskim postrojbama.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije