Naslovnica

Nabava lakih bombi za zrakoplovstvo Kraljevine Jugoslavije

Poljaci su se aktivnije uključili u prodaju bombi u svibnju 1931. te su ih pokušali prodati dogovorom u Novome Sadu, no pregovori nisu dovršeni i odluka nije donesena. O svemu postoje zapisi u poljskome arhivu.
15. siječnja 2019. u 09:58 0 komentara 766 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Ministarstvo vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije objavilo je u studenome 1930. godine natječaj za nabavu 70 000 – 200 000 lakih bombi (10 – 12 kilograma) za zrakoplovstvo Kraljevine Jugoslavije.

ŽIVOTOPIS Zdenko Avdić, hrvatski najučinkovitiji zračni as

Tada su se na natječaj javile tvornice iz samo triju država:  Čehoslovačke, Poljske i Francuske. Poljska državna tvornica oružja Polskie Wytwórnie Uzbrojenia – PWU“ javila se na natječaj sa svojim bombama. Francuska ponuda bila je odbijena jer Francuzi nisu ponudili ništa novo, stoga su Česi pokušali prodati svoje bombe „JW“ u proljeće 1931. godine. Budući da nisu imali uspjeha u pregovorima, oni su se povukli, ali njihova je ponuda ostala. Potom su se Poljaci aktivnije uključili u prodaju svojih bombi u svibnju 1931. godine. Poljaci su pokušali prodati svoje bombe dogovorom u Novome Sadu, no pregovori nisu dovršeni iz nepoznatih razloga i odluka nije donesena. U jesen 1931. godine pojavili su se i Englezi koji su ponudili svoje bombe te švedska tvrtka „Bofors“, filijala njemačke tvornice „Krupp“. Za probu je uzeto po 24 komada bombi "Bofors", "PWU" i tri vrste bombi iz Jugoslavije, čiji se predstavnik prezivao Stanković. Nakon prve probe u Beloj Crkvi u studenome 1931. godine odustalo se od dviju bombi koje proizvodi Stanković. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 9. siječnja 2019.    

IZ NOVOG BROJA Zračni napadi Južnoafričkog ratnog zrakoplovstva (SAAF) na Hrvatsku tijekom Drugog svjetskog rata Rat NA DANAŠNJI DAN Srušen poznati francuski pilot Roland Garros HZ KNJIGE Zaboravu otet dio hrvatske povijesti
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.