IZ NOVOG BROJA

Zračni napadi Južnoafričkog ratnog zrakoplovstva (SAAF) na Hrvatsku tijekom Drugog svjetskog rata

http://fritzjohl.yolasite.com/visit-to-croatia-and-slovenia-2017.php
07.08.2018.
u 12:53

Sve informacije o djelovanju SAAF-a nad Hrvatskom možemo zahvaliti Tinusu le Rouxu, koji je u vojnom arhivu u Pretoriji napravio više od 500 skenova borbenih izvješća 16. i 19. eskadrile te prikupio osobne fotografije pilota i stavio ih na internetsku stranicu.

Saveznička bombardiranja Hrvatske, njezinih gradova i mjesta tijekom Drugog svjetskog rata bila su dugo prešućivana i gotovo posve skrivena tema od javnosti. No da to nije ni mala ni beznačajna tema govore podatci da je izvršeno čak 640 savezničkih zračnih napada na hrvatske gradove i mjesta na kopnu i otocima, u kojima je poginulo 5246, a ranjeno je 3514 osoba.

Od tog broja 768 poginulih bili su vojnici, odnosno ranjeno je njih 294, što znači da su najveći dio žrtava bili civili. Najviše zračnih napada, njih 71, pretrpio je Split s okolicom, zatim slijede Slavonski i Bosanski Brod s okolicom i Zagreb koji su pretrpjeli po 61 napad, Zadar s okolicom napadan je 54 puta, Rijeka s okolicom 44, Šibenik s okolicom 37 te ostala mjesta manje od 30 puta. Rijetki su bili pisani dokumenti koji bi objašnjavali što se zapravo događalo na ovim prostorima tijekom anglo-američkih, ali i sovjetskih bombardiranja hrvatskih gradova. Ipak, pojavile su se knjige, televizijske serije i članci, a njima pridružujemo i ovaj napis s ekskluzivnom pričom i snimkama borbenih djelovanja 16. i 19. eskadrile Južnoafričkog ratnog zrakoplovstva (SAAF) u Hrvatskoj tijekom 1944. i 1945. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2018.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije