Naslovnica

Zračni napadi Južnoafričkog ratnog zrakoplovstva (SAAF) na Hrvatsku tijekom Drugog svjetskog rata

Sve informacije o djelovanju SAAF-a nad Hrvatskom možemo zahvaliti Tinusu le Rouxu, koji je u vojnom arhivu u Pretoriji napravio više od 500 skenova borbenih izvješća 16. i 19. eskadrile te prikupio osobne fotografije pilota i stavio ih na internetsku stranicu.
07. kolovoza 2018. u 12:53 0 komentara 2138 prikaza
Foto: http://fritzjohl.yolasite.com/visit-to-croatia-and-slovenia-2017.php

Saveznička bombardiranja Hrvatske, njezinih gradova i mjesta tijekom Drugog svjetskog rata bila su dugo prešućivana i gotovo posve skrivena tema od javnosti. No da to nije ni mala ni beznačajna tema govore podatci da je izvršeno čak 640 savezničkih zračnih napada na hrvatske gradove i mjesta na kopnu i otocima, u kojima je poginulo 5246, a ranjeno je 3514 osoba.

DRUGI SVJETSKI RAT Demilitizirana zona u Pisarovini

Od tog broja 768 poginulih bili su vojnici, odnosno ranjeno je njih 294, što znači da su najveći dio žrtava bili civili. Najviše zračnih napada, njih 71, pretrpio je Split s okolicom, zatim slijede Slavonski i Bosanski Brod s okolicom i Zagreb koji su pretrpjeli po 61 napad, Zadar s okolicom napadan je 54 puta, Rijeka s okolicom 44, Šibenik s okolicom 37 te ostala mjesta manje od 30 puta. Rijetki su bili pisani dokumenti koji bi objašnjavali što se zapravo događalo na ovim prostorima tijekom anglo-američkih, ali i sovjetskih bombardiranja hrvatskih gradova. Ipak, pojavile su se knjige, televizijske serije i članci, a njima pridružujemo i ovaj napis s ekskluzivnom pričom i snimkama borbenih djelovanja 16. i 19. eskadrile Južnoafričkog ratnog zrakoplovstva (SAAF) u Hrvatskoj tijekom 1944. i 1945. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2018.

IZ NOVOG BROJA Ratni heroj bez oružja ZLOČINI Nanking, masakr ravan holokaustu DRUGI SVJETSKI RAT Iz Beograda u eter otišla "Lili Marleen"
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.