IZ NOVOG BROJA

Nacistički program istrebljenja Židova i svih nepoćudnih

Wikimedia Commons
15.04.2024.
u 08:47

Postupci, događaji, dokumenti, mjesta i osobe

Ovaj članak te njegov drugi dio, koji će izaći u sljedećem broju, posvećeni su Danu sjećanja na Holokaust – Yom Ha Shoah koji se obilježava 27. dana mjeseca Nisana po židovskom kalendaru.

Prema našem kalendaru ovaj dan obilježava se u mjesecu travnju ili svibnju, ovisno o pojedinoj godini. Ove godine, 2024., Yom Ha Shoah traje od večeri 5. do večeri 6. svibnja. Članak započinje s opisom događaja 1933. godine, tj. dolaskom nacionalsocijalizma na vlast u Njemačkoj. Poglavlja članka koncipirana su kao samostalne cjeline u kojima se govori o postupcima, događajima, dokumentima, mjestima i osobama. U svakom poglavlju navedeni su puni izvorni nazivi, pa svatko, koga zanima, može sam pokušati naći i doznati više o temi. Službeno Republika Hrvatska obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta (eng. International Day in Memory of the Victims of the Holocaust) i sprečavanje zločina protiv čovječnosti 27. siječnja. Ovaj datum ustanovljen je rezolucijom 60/7 Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, donesenom 1. studenog 2005. godine kojim se obilježava dan iz 1945. godine, na koji je vojska Sovjetskog Saveza ušla u logor Auschwitz te oslobodila preostale preživjele zatočenike logora. Ovaj datum prihvaćen je od većine europskih država. Od zemalja bivše Jugoslavije ovaj datum obilježavaju Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina te Sjeverna Makedonija.

U Hrvatskoj se osim ovog dana obilježava i 22. travanj kao Dan proboja zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, 22. travnja 1945. godine. Komemoracije u Sloveniji održavaju se i 9. svibnja na Dan Europe. U Sjevernoj Makedoniji posebno se obilježava 12. ožujka kao spomen na deportaciju makedonskih Židova u Auschwitz od strane bugarskih okupacionih vlasti iz 1943. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2024.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije