IZ NOVOG BROJA

WAFFEN-SS na Zapadu 1944.-1945. - šesti dio: Arnhem i Ardeni

Wikimedia Commons
15.12.2023.
u 10:11

Arnhem je izgledao savršenim mjestom za popunu 9. SS oklopne divizije 'Hohenstaufen' i 10. SS oklopne divizije 'Frundsberg'

U prvome tjednu rujna 1944. godine II. SS oklopnom zboru – pod zapovjedništvom Willhelma Bittricha – naređeno je da se uputi u područje sjeverno od nizozemskoga grada Arnhema zbog odmora, popune i reorganizacije. Te njemačke postrojbe konstantno su se nalazile u akcijama već više od dva mjeseca i sada im je očajnički trebalo razdoblje mira kako bi bile ponovno spremne za bitku.

Planovi o obnovi i popuni Bittrichovih dviju divizija, 9. SS-Panzer Division 'Hohenstaufen' i 10. SS-Panzer Division 'Frundsberg', već su bili u tijeku, a Arnhem je izgledao apsolutno savršenim mjestom za takvo nešto. Te dvije postrojbe Waffen-SS-a sada se više nisu mogle smatrati divizijama jer su po snazi zapravo predstavljale dvije borbene skupine (kampfgruppen). Naime, obje “divizije“ sada su raspolagale s tek nešto više od 30 tenkova i samohodnih jurišnih topova za akciju. Zatim je 9. SS-Panzer Division 'Hohenstaufen', koja se nalazila pod zapovjedništvom Waltera Harzera, naređeno da se uputi u Njemačku zbog reorganizacije i popune. Prije nego što je otišla, ta je divizija trebala prepustiti svoju tešku opremu (tenkove, vozila i sl.) 10. SS-Panzer Division 'Frundsberg', koja je trebala ostati u Nizozemskoj, a ta sestrinska divizija nalazila se pod zapovjedništvom Heinza Harmela. U isto vrijeme dok je taj proces reorganizacije tekao, izdane su nepredvidive naredbe prema kojima su te dvije postrojbe trebale otpremiti dvije borbene skupine (kampfgruppen) prema kriznoj zoni. Ne vjerujući obavještajnim izvješćima da je savezničko napredovanje iscrpljeno, Harzer je odlučio zadržati većinu dragocjenih tenkova i teškoga oružja sve do posljednjega trenutka u slučaju da svoje ljude bude prisiljen poslati u borbu. On je jednostavno naredio da se teškim vozilima skinu gusjenice, tako da su ona sada klasificirana kao nesposobna za operacije i stoga izuzeta od instrukcija o prebačaju.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije