IZ NOVOG BROJA

WAFFEN-SS na Zapadu 1944.-1945. - četvrti dio: Dollmanovo samoubojstvo i bitka do istrebljenja

Wikimedia Commons
18.10.2023.
u 08:50

Na bojišnici ispred Caena Montgomery nije odustao od ambicije o uništenju oklopne divizije Waffen-SS-a i namjere da pod nadzor stavi taj grad

Uspostavljanje britanskoga mostobrana preko rijeke Odon pretvorilo je sve njemačke planove o protunapadu na britanski mostobran na normandijskoj obali u pravi kaos.

Dana 29. lipnja u 22:10 Dollman je odlučio da je situacija na bojišnici gdje su se nalazili grenadiri 12. SS-Panzer Division 'Hitlerjugend' izuzetno opasna, zbog čega bi Hausserov zbor jednim dijelom svojih snaga trebao izvesti protunapad na zapadno krilo britanske izbočine. Hausser je odgovorio kako njegovi vojnici neće biti spremni za izvršenje toga zadatka sve do idućega dana. Naime, Dollman je već bio u teškoj situaciji jer se nalazio pod istragom zbog gubitka Cherbourga, koji su američke trupe zauzele prije dva dana. Kako se nije želio suočiti s Hitlerovim bijesom jer nije poslušao njegove naredbe o protunapadu, Dollman je potražio svoju kapsulu smrtonosnoga cijanida. Sada je najviši čin u Normandiji držao Hausser, a unutar nekoliko sati naređeno mu je da zamijeni mrtvoga Dollmana. Budući da je strahovao od toga da nije dobra ideja mijenjati zapovjednika u trenutku kada se njegov zbor pripremao za napad, Hausser je ostao sa svojim trupama još jedan dan prije nego što je svoje prijašnje zapovjedništvo prepustio SS-Gruppenführeru Wilhelmu Bittrichu, dotadašnjemu zapovjedniku 9. SS-Panzer Division 'Hohenstaufen.'

Tijekom noći Hausserovi ljudi nekako su se uspjeli prikupiti na svojim položajima za napad, koji je trebao početi u 6 sati. S kombiniranim snagama od 30 000 ljudi, 79 Panthera, 79 PzKpfw IV i 76 StuG III, II. SS oklopni zbor predstavljao je najveću njemačku oklopnu formaciju tijekom čitave normandijske kampanje. Bojna teških Tigera – iz sastava zbora – još uvijek nije pristigla na bojište, tako da nije sudjelovala u napadu od 29. lipnja. Zahvaljujući svojoj ULTRA operaciji, kojom je razbijen njemački zaštitni kod, Britanci su bili unaprijed obaviješteni o nadolazećem protuudaru. Montgomery je strahovao da će se zbog njemačkoga napada njegova 11th Armoured Division (11. oklopna divizija) sa svojim tenkovima naći odsječena kod brda 112 te je odlučio povući 4th Armoured Brigade i 29th Armoured Brigade (4. i 29. oklopnu brigadu) s mostobrana južno od rijeke Odon i raspoređuje tenkove na bočne strane Škotskoga koridora tako da budu u stanju odbiti njemački napad.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije