IZ NOVOG BROJA

Najstariji puščani mehanizam u Hrvatskoj

Germanisches Nationalmuseum Nurnberg
22.05.2023.
u 10:14

Predmet je nađen na padini brijega Mali grac južno od Petrinje. Na vrhu brijega vidljivi su ostaci utvrde koja je u 16. stoljeću pripadala Zagrebačkom kaptolu i zvala se Srednji ili Veliki Gradac

U autorovoj privatnoj zbirci povijesnog oružja nalazi se željezni predmet dug 145 mm i donekle nalik slovu S. Na jednoj strani ima raskovan rub savinut u kratki tuljac, a na drugoj ravan rep.

Po sredini je okruglo proširenje, unutar kojeg je otvor. Na prvi je pogled vidljivo da je riječ o kokotu puške fitiljače. Međutim, on ne nalikuje uobičajenim kokotima europskih fitiljača s kraja 16. i iz 17. stoljeća, kojih se sačuvao priličan broj. Očito je riječ o kokotu starije fitiljače. Predmet je navodno nađen na padini brijega koji se danas zove Mali grac, na Banovini, južno od Petrinje. Na vrhu brijega, pokraj suvremenih gospodarskih objekata, još su vidljivi ostaci utvrde koja je u 16. stoljeću pripadala Zagrebačkom kaptolu i zvala se Srednji ili Veliki Gradac, odnosno, u izvorima, Mitergradaz. Postojale su dvije utvrde sličnog imena, jedna blizu druge, zvane Srednji Gradac i Gornji Gradac (Ober Gradacz). Njihovu obranu su, poput mnogih drugih, osiromašeni feudalni gospodari povjerili kralju jer nisu mogli snositi financijske troškove obrane tijekom svakodnevnih borbi s Osmanlijama. Nakon što je kraljevska vojska ušla u te utvrde, stvoren je obrambeni sustav kojim su upravljali uglavnom časnici-plemići iz habsburških nasljednih zemalja i kojim je izravno zapovijedala vladajuća kuća Habsburgovaca, podmirujući i ogromne troškove tog sustava. Time je nastao začetak eksteritorijalne vojne krajine s pravnim sustavom različitim od onog u ostatku Hrvatsko-Slavonskog Kraljevstva. S kraljevskim su posadama te dvije utvrde ušle u sastav Hrastovičke kapetanije, osnovane nešto prije 1576. godine. Hrastovička kapetanija bila je jedna od četiriju kapetanija (Senjska, Ogulinska, Bihaćka i Hrastovička) Hrvatske krajine (Slavonska krajina bila je poseban obrambeni sustav) čije su se vojne posade financirale sredstvima nasljednih habsburških zemalja. Tvrđava i grad Hrastovica, nedaleko današnje Petrinje, i tada najveće mjesto na Banovini, odnosno u srednjovjekovnoj županiji Gora, udaljena je od Srednjeg Gradeca petnaestak kilometara zračne linije.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije