PRVI SVJETSKI RAT

Njemačke snage prešle rijeku Somu

Rat
Wikimedia CC
24.03.2017.
u 18:44

Operacija Mihael koju je smislio njemački šef glavnog stožera Erich Von Ludendorff, trebala je biti glavni pokretač probijanja savezničkih linija na Zapadnom bojištu kako bi se uništile britanske i francuske snage.

Na današnji dan 1918. godine, njemačke su snage prešle rijeku Somu te tako ostvarile prvi cilj nove velike proljetne ofenzive koja je započela tri dana ranije na Zapadnom bojištu, piše History.

Operacija Mihael koju je smislio njemački šef glavnog stožera Erich Von Ludendorff, trebala je biti glavni pokretač probijanja savezničkih linija na Zapadnom bojištu kako bi se uništile britanske i francuske snage. Ofenziva je započela ujutro 21. ožujka 1918. godine s agresivnim bombardiranjem.

Na glavnom smjeru njemačkog napada bila je britanska 5. armija pod vodstvom generala Sir Huberta Gougha koji je bio uz rijeku Somu u sjeverozapadnoj Francuskoj. Ovaj je dio obrambenih linija bio slabije branjen jer su ga držali Francuzi nekoliko tjedana ranije, a obrambeni položaji nisu još bili do kraja ojačani.

Uskoro se proširila panika u britanskim linijama zapovijedanja jer se nije mogla ostvariti komunikacija između Gougha i njegovih podređenih. Uskoro su Nijemci započeli osvajati sve više područja tijekom sljedećih nekoliko dana. Dana 23. ožujka, princ Rupprecht na njemačkoj strani izjavio je da je napredovanje toliko silovito da se ne stigne zapisati tijek bitke.

Sljedećeg su dana Nijemci prešli rijeku Somu te zauzeli mostove koje Francuzi nisu stigli uništiti. Ubrzo je Ludendorff nastavio "bacati" glavninu svojih snaga na sela Amiens i Arras koje su Francuzi i Britanci držali do posljednjeg čovjeka. Nijemci su sve više bili istrošeni, a zaliha je stizalo sve manje zbog hladnog i lošeg vremena. U međuvremenu su Saveznici zadržali Nijemce kod Moreuil Wooda 30. ožujka.

Dana 5. travnja, Ludendorff je zaustavio operaciju Mihael. Osvojio je 65 kilometara područja što je najveći uspjeh u ratu na Zapadnom bojištu od 1914. godine. On će pokrenuti još četiri ofenzive tijekom proljeća i ljeta te tako baciti sve njemačke resurse u posljednjem pokušaju da pobijedi u ratu.

>>Čitajte o krvavom i žestokom Talijanskom bojištu u novoj knjizi

>>Ruski car Nikolaj abdicirao tijekom Prvog svjetskog rata

Komentara 2

VL
????
00:46 25.03.2017.

Je, baš se šuma u Francuskoj zove "Moreuil Wood", valjda "bois de Moreuil" ili "forêt de Moreuil"

PA
pajokola1
11:05 26.03.2017.

Rat je totalno bez veze, toliko mladih života ugašeno , a zbog čega i koga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije