IZ NOVOG BROJA

Pištolj nađen pokraj Okića

Tomislav Aralica
23.06.2023.
u 08:43

U hrvatskim zbirkama ima vrlo malo pištolja sa sustavom opaljenja na kolo. Najviše ih je u zbirci oružja Dvora Trakošćan

Prema podacima koje je meni priopćio jedan sakupljač antikviteta, njegov je poznanik prije više godina tijekom izleta u šumi na brdu nasuprot starom gradu Okiću, nedaleko od puta koji vodi onuda, slučajno pronašao u zemlji ostatke jednog starinskog pištolja.

Najprije je opazio cijev, a kad je pročeprkao zemlju uokolo našao je i ostale metalne dijelove: mehanizam za opaljivanje, obarač, okove i vijke. Ispripovijedao je da nije bilo ni traga drvenim dijelovima. Veoma korodirani metalni dijelovi tog pištolja kasnije su dospjeli u jednu zagrebačku privatnu zbirku te su konzervirani, a rekonstruiran mu je drveni usadnik, prilagođen oblicima i dimenzijama metalnih dijelova. Rekonstrukcija i konzervacija uspjele su dočarati izgled pištolja u vrijeme kad je dospio u zemlju.

U hrvatskim zbirkama ima vrlo malo pištolja sa sustavom opaljenja na kolo. Najviše ih je u zbirci oružja Dvora Trakošćan, iako su njihovi najbolji primjerci pokradeni još 70-ih godina prošlog stoljeća. Nekolicina ih je i u zbirci Hrvatskog povijesnog muzeja. Oni su uglavnom takozvanog lützenskog tipa, njemačkog ili nizozemskog podrijetla. Kod nas, izuzev nekoliko iskopina mehanizama, nije sačuvan nijedan cjelovit pištolj na kolo sjevernotalijanskog, brešanskog tipa. Stoga je i ovaj nalaz iz Okića, iako u veoma lošem stanju sačuvanosti, značajan za proučavanje povijesti vatrenog oružja na tlu Hrvatske. Pištolj ima cijev koja je na zadnjaku osmerokutnog presjeka, da bi potom postupno dobila okrugli oblik. Cijev je ukupne duljine, zajedno s repom-kurjakom, 291 mm. Unutarnji promjer cijevi iznosi 12 mm. Pištolj ima mehanizam za opaljenje na kolo koji se sastoji od oveće čelične pločice romboidnog oblika debljine 3 mm, na koju su s vanjske strane pričvršćeni kolut s rebrastim i hrapavim bridom koji služi kao ognjilo. Na kolutu je nastavak osovine četvrtastog presjeka, koji služi za navijanje lanca osovine koluta. Pored koluta je kokot s dugim vratom, koji se lomi pod pravim kutom i čije žvale služe za držanje kremena, te posudica za pripalu s pomičnim poklopčićem u kojoj se drži barut za inicijalnu pripalu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2023.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije