Drugi svjetski rat, Operacije

Pokušaj bijega brodica NDH iz Rijeke 1944.

Pokušaj bijega brodica NDH iz Rijeke 1944.
Vojna povijest
05.10.2013.
u 13:52

Bijeg je pokušala flotila od pet torpednih brodica Mornarice NDH, ali uspio je samo jednoj

Pokušaj bijega flotile torpednih brodica Mornarice NDH iz Rijeke 14. prosinca 1944., koji je uspio samo jednoj od njih, znakovit je za tadašnje odnose oružanih snaga „Nezavisne“ države Hrvatske s njenim „saveznicima“, Italijom i Njemačkom, kao jedan od simptoma nesloge NDH sa silama Osovine koje su okupirale njen teritorij od 1941. do 1945. godine. Jedan od najvećih problema Nezavisne Države Hrvatske (NDH) bila je zabrana osnutka i posjedovanja ratne mornarice, unatoč činjenici kako je Hrvatska oduvijek imala izlaz na more i razvijala pomorsku tradiciju u okviru država koje su vladale njenim područjima. Odmah poslije raspada Kraljevine Jugoslavije i proglašenja NDH jedna skupina pomorskih časnika organizirala je u Zagrebu Zapovjedništvo mornarice, čiji je prvi zapovjednik bio kapetan bojnog broda Gjuro Jakčin, kasnije promaknut u čin kontraadmirala. Novo zapovjedništvo postupno je popunjavano pristiglim časni¬cima, dočasnicima i mornarima koji su htjeli sudjelovati u stvaranju nove hrvatske mornarice, ali je Italija to zabranila: u skladu s Rimskim ugovorima potpisanima 18. svibnja 1941. Hrvatska nije smjela posjedovati ni brodovlje ni obalne postrojbe, a veći dio hrvatske obale i zaleđa je demilitariziran, izravno okupiran ili se nalazio pod talijanskim nadzorom. Hrvatskoj su ostavljeni samo mali dijelovi obale od Kraljevice do ušća Zrmanje i od Omiša do Dubrovnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije