Naslovnica

Prijateljstvo u najtežim vremenima

Novi Netflixov film „Moja najbolja prijateljica Anne Frank“ mijenja već viđenu perspektivu Anne Frank i umjesto toga odlučuje sagledati njezin život iz kuta najbolje prijateljice Hanne Goslar, fokusirajući se na njihov odnos i pokušaje da žive kao prave tinejdžerice uokupiranom Amsterdamu
28. srpnja 2022. u 08:31 0 komentara 123 prikaza
Foto: Netflix

Za Annu Frank znaju svi, ili bi barem trebali znati. Njezin „Dnevnik Anne Frank“, autobiografska priča o odrastanju u užasnim uvjetima Drugog svjetskog rata, jedna je od najvažnijih knjiga prošlog stoljeća i dio obavezne školske lektire.

IZ NOVOG BROJA Hrabrost daleko od fronte

Već je napisano i nekoliko popratnih knjiga (npr. „Sjećanje na Annu Frank“ od Miep Gies koja je skrivala obitelj Frank), postoji i kazališna predstava, strip, animirani film i nekoliko ekranizacija. Kako onda pristupiti temi koju svi znaju? Novi Netflixov film „Moja najbolja prijateljica Anne Frank“ mijenja već viđenu perspektivu Anne Frank, tj. skrivanje u Amsterdamu i kasnije zatočeništvo u logoru, i umjesto toga odlučuje sagledati njezin život iz kuta najbolje prijateljice Hanne Goslar. Film se temelji na osobnim sjećanjima Goslar i knjizi koju je Goslar napisala u suradnji s Alison Gold (Memories of Anne Frank: Reflections of a Childhood Friend) i fokusira se na njihov odnos i pokušaje da žive kao prave tinejdžerice u Amsterdamu okupiranom od nacista. Teme seksualnosti, prvih ljubavi, igara i filmova vješto su izmiješane s brutalnom stvarnošću holokausta u ovoj ratnoj drami, koja unatoč par propuštenih prilika na dobar način stavlja u fokus suosjećanje, empatiju i prijateljstvo u najtežim vremenima.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2022.

IZ NOVOG BROJA Moć nordijske mistike IZ NOVOG BROJA I djeca plaćaju cijenu rata IZ NOVOG BROJA Uzaludna borba za mir
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.