Naslovnica

Princ Eugen Savojski 1. veljače 1702. zarobio francuskog maršala na spavanju

U rano jutro 1. veljače, oko 5 sati, bojnik Hoffman s grenadirima ušao je u kanal, sa zadaćom da neprimjetno izađe na drugom kraju i otvori gradska vrata carskoj vojsci.
01. veljače 2021. u 20:53 0 komentara 240 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Memoarist s francuskog dvora, vojvoda Saint Simon, u detalje je opisao ove događaje s kraja siječnja 1702. godine. Princ je otkrio da je jedan stari akvadukt vodio unutar zidina Cremone, točnije, završavao pod kućom jednog svećenika.

UVOD U BITKU Vojske Austrije i Pruske kod Hohenfriedberga

Princ Comersy stupio je s njim u kontakt i ovaj je obećao da će pomoći carskoj vojsci da taj kanal iskoriste kako bi neopaženo prodrli u grad. Eugen je 27. siječnja naredio pokret prema gradu. Maršal Villeroy, koji je vršio inspekciju u okolini, stigao je u grad 31. siječnja. Tu večer dugo se zadržao s gostima na večeri, a zatim se povukao na spavanje. Iste noći carska vojska prešla je Oglio, oko 4 000 ljudi. Princ Vaudemont s dvije tisuće kirasira i draguna spustio se do obale Pada, kako bi u dogovorenom trenutku napao grad s juga. U rano jutro 1. veljače, oko 5 sati, bojnik Hoffman s grenadirima ušao je u kanal, sa zadaćom da neprimjetno izađe na drugom kraju i otvori gradska vrata carskoj vojsci. Plan je savršeno uspio, stražari su lako svladani i gradska vrata otvorena. Jedan kuhar tada je digao uzbunu, uočivši vojnike u čudnim odorama na ulici. Eugen i ostali generali sjurili su se prema središtu grada, dok je na ulici započela borba s malom gradskom posadom, uhvaćenom na prepad. Vileroy se tek tada probudio kada mu je zaprepašteni sobar uletio u sobu javivši mu da su Nijemci u gradu. Maršal je pojurio na ulicu, gdje je ubrzo bio zarobljen.

Francuzima je uspjelo povratiti Cremonu, ali ne i osloboditi svog generala, pa su iz ove zgode nastali stihovi: "Vous avez conservé Crémone, et perdu votre général!"

Izvor: https://www.facebook.com/LaurusLeslaeana/

Rat UVODNIK NOVOG BROJA Mitski princ Eugen i mitska divizija “Prinz Eugen” IZ NOVOG BROJA Pravda za mrtve, utjeha za žive GODIŠNJICA Operacija Peruća spriječila katastrofu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.