GODIŠNJICA

Princ Eugen Savojski 1. veljače 1702. zarobio francuskog maršala na spavanju

Laurus Leslaena
01.02.2021.
u 20:53

U rano jutro 1. veljače, oko 5 sati, bojnik Hoffman s grenadirima ušao je u kanal, sa zadaćom da neprimjetno izađe na drugom kraju i otvori gradska vrata carskoj vojsci.

Memoarist s francuskog dvora, vojvoda Saint Simon, u detalje je opisao ove događaje s kraja siječnja 1702. godine. Princ je otkrio da je jedan stari akvadukt vodio unutar zidina Cremone, točnije, završavao pod kućom jednog svećenika.

Princ Comersy stupio je s njim u kontakt i ovaj je obećao da će pomoći carskoj vojsci da taj kanal iskoriste kako bi neopaženo prodrli u grad. Eugen je 27. siječnja naredio pokret prema gradu. Maršal Villeroy, koji je vršio inspekciju u okolini, stigao je u grad 31. siječnja. Tu večer dugo se zadržao s gostima na večeri, a zatim se povukao na spavanje. Iste noći carska vojska prešla je Oglio, oko 4 000 ljudi. Princ Vaudemont s dvije tisuće kirasira i draguna spustio se do obale Pada, kako bi u dogovorenom trenutku napao grad s juga. U rano jutro 1. veljače, oko 5 sati, bojnik Hoffman s grenadirima ušao je u kanal, sa zadaćom da neprimjetno izađe na drugom kraju i otvori gradska vrata carskoj vojsci. Plan je savršeno uspio, stražari su lako svladani i gradska vrata otvorena. Jedan kuhar tada je digao uzbunu, uočivši vojnike u čudnim odorama na ulici. Eugen i ostali generali sjurili su se prema središtu grada, dok je na ulici započela borba s malom gradskom posadom, uhvaćenom na prepad. Vileroy se tek tada probudio kada mu je zaprepašteni sobar uletio u sobu javivši mu da su Nijemci u gradu. Maršal je pojurio na ulicu, gdje je ubrzo bio zarobljen.

Francuzima je uspjelo povratiti Cremonu, ali ne i osloboditi svog generala, pa su iz ove zgode nastali stihovi: "Vous avez conservé Crémone, et perdu votre général!"

Izvor: https://www.facebook.com/LaurusLeslaeana/

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije