Naslovnica

Putinov rusizam (fašizam?) i agresija na Ukrajinu

Je li odluka o ruskoj invaziji na Ukrajinu katastrofalna pogreška koja će vratiti Rusiju godinama unazad ili je pogurati u raspad? Može li se ponoviti povijest nakon Ruskojapanskog rat 1904./05. godine kada je Rusija u očima svijeta bila poražena i ponižena, a poraz izazvao ogorčenje, nemire, pobune i prvu revoluciju 1905. godine u ruskom narodu? Je li to početak kraja Putinovog doba?
12. rujna 2022. u 13:13 0 komentara 163 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Na početku 21. stoljeća Rusija je pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu, započinjući najveći vojni sukob i najveću izbjegličku krizu u Europi od Drugog svjetskog rata. Svjedoci smo novoga rata u Europi koji sve više poprima globalne dimenzije i dovodi svijet bliže još jednom globalnom ratu.

IZ NOVOG BROJA Rat Rusije i Ukrajine za Krim 2014.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ratom želi ispraviti „nepravde“ koje su počinili njegovi prethodnici u području Crnog mora, uništiti Ukrajinu i teritorij pripojiti Rusiji. Smatra kako je u prošlom stoljeću učinjena povijesna pogreška time što je Ukrajini bilo dopušteno postati federativnom jedinicom unutar bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Hrvatske koja je bila federativna jedinica u SFRJ. Temeljem tog statusa, a nakon raspada Sovjetskog Saveza 1992. godine, Ukrajina je postala neovisna nacionalna država.

"Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko" , veli Putin. Uspoređujući sebe s ruskim carem koji je vladao početkom 18. stoljeća i ratom prisvojio švedski teritorij kojim je Rusiji osigurao izlaz na Baltičko more i put u zapadnu Europu, novi “Pravitel” (Vladar), nova titula za ruskog predsjednika Putina, smatra kako je sada vrijeme "… na nama da vratimo ono što je rusko i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te temeljne vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti probleme koje su pred nama."

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2022.

 

IZ NOVOG BROJA Ukrajina nestaje ili opetovano nastaje, novi poredak međunarodne sigurnosti? AKTUALNO Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba? DRUGI SVJETSKI RAT - OKUPACIJA I KOLABORACIJA (Drugi dio) Njemačka civilna i vojna uprava u Ukrajini

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.