Naslovnica

Rat Rusije i Ukrajine za Krim 2014.

Dana 12. ožujka je na Krim upala 18. motorizirana pješačka brigada iz Čečenije, zatim 291. topnička brigada iz Ingušetije, uz potporu iz zraka
12. travnja 2022. u 09:08 0 komentara 233 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Brzina donošenja odluka, odlučnost i asertivnost Rusije prema Ukrajini u njihovu nastojanju da pripoje Krim, pogotovo u svjetlu dramatične smjene proruskog Janukovičevog režima u Kijevu, naočigled su iznenadili Zapad te doveli u pitanje sposobnost i spremnost postojećih sigurnosnih struktura da se nose sa sličnim ugrozama.

IZ NOVOG BROJA Ukrajina nestaje ili opetovano nastaje, novi poredak međunarodne sigurnosti?

Nije stoga čudno što su se mnogi teoretičari, analitičari i drugi znalci u posljednje vrijeme bavili proučavanjem ovog „novog” ruskog modela koji je usmjeren isključivo k ostvarivanju njihovih geopolitičkih interesa. U tim nastojanjima proučavao se period od zadnjih nekoliko desetaka godina međunarodnih odnosa Rusije i Zapada, sa svrhom definiranja najučinkovitijeg pristupa Zapada koji bi se trebao učinkovito suprotstaviti ruskim namjerama na međunarodnoj razini. Iz tog procesa proizišlo je mnoštvo teorija koje su trebale opisati novi ruski pristup u korištenju konvencionalne vojne sile i drugih sredstava prisile demonstriran na Krimu, ali i u ostatku Ukrajine. Upravo zbog činjenice da je ovaj rat snažno potaknuo razvoj teorije hibridnog ratovanja, u ovom trenutku nezamislivo je ozbiljno se baviti tom problematikom bez da ga se još jedanput teorijski obradi. Dakle, u proteklom desetljeću intervencijama u Ukrajini i Siriji, Rusija je pokazala već viđeno, ali nešto agresivnije i ambicioznije lice svoje vanjske politike. Ono što je na neki način iznenadilo Zapad jesu nove ruske sposobnosti i specifične metode kojima su se Rusi poslužili za dostizanje vlastitih geopolitičkih ciljeva. Tako je rat Rusije i Ukrajine svojim specifičnostima potaknuo teoretičare na analiziranje novog ruskog koncepta ratovanja.

 

 | Autor : Despot Infinitus Foto: Despot Infinitus

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2022.

AKTUALNO Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba? DRUGI DIO Okupacija i kolaboracija na Kavkazu PRVI DIO Okupacija i kolaboracija na Krimu


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.