IZ NOVOG BROJA

Rat Hamasa i Izraela: iranska Legija stranaca i (ne)izvjesnost regionalnog sukoba

Wikimedia Commons
07.02.2024.
u 09:20

Saudijska Arabija ima devet pet puta veći proračun od Irana. I izraelski vojni proračun veći je od iranskog četiri puta

Rat Hamasa i Izraela dosegnuo je stotinu dana trajanja. Rat je to kojem se ne nazire kraj, dok je ishod neizvjestan. Izrael nije ostvario strateški cilj eliminacije Hamasa, tek je nanio nešto ozbiljnije gubitke vojno-političkoj strukturi Hamasa.

Hamas i dalje upravlja Pojasom Gaze, i daleko je od uništenja. To postavlja ozbiljna pitanja o sposobnosti moćne izraelske vojske, ali i Hamasa. Za razliku od dilema u pogledu strateških učinaka rata, njegovi empirijski učinci su evidentni. Brutalan je to rat s dramatičnom letalnošću: prema raspoloživim aproksimativnim podacima u prvih sto dana rata gotovo je 100.000 ubijenih i ranjenih. Učinci izraelskih vojnih djelovanja sve više ukazuju ne na mogućnost iskorjenjivanja i uništenja Hamasa, već pacifikaciju i trajniju okupaciju Pojasa Gaze. Višeslojne humanitarne posljedice dostigle su katastrofalne razmjere. U asimetričnom sukobu s paravojnim Hamasom, izraelska vojna djelovanja dovode do toga da Pojas Gaze sve više nalikuje sprženoj zemlji (zbog infrastrukturnih organizacijsko-funkcionalnih karakteristika Hamasa, izvjesno i sprženom podzemlju) s nedopustivo prekomjernim stradanjem nedužnih civila. Takva stvarnost, barem na sociopolitološkoj razini bez prejudiciranja pravnog ishoda, dobiva i svoj inicijalni epilog: Južnoafrička Republika krajem 2023. pokrenula je pred Međunarodnim sudom pravde (International Court of Justice - ICJ) proces protiv Izraela zbog vojnih djelovanja koja su „genocidna po karakteru“. Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu u siječnju 2024. da poduzme mjere za sprečavanje genocida, kao i kažnjavanje izravnog poticanja na genocid u Pojasu Gaze.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije