IZ NOVOG BROJA

Strateška iracionalnost ruske agresije na Ukrajinu: socijalna konstrukcija zbilje kao razlog agresije

Wikipedia
08.02.2023.
u 08:33

Rusija je očiti gubitnik rata, niti jedan strateški cilj nije u mogućnosti ostvariti. Zašto se ruski planovi ne ostvaruju?

Na stranicama magazina Vojna povijest do sada su prikazane četiri analize o ukrajinskoj krizi.

Prva u ožujku 2014., pod naslovom „Poučci ukrajinske krize: Ukrajina kao žrtva „Velike igre“ ili definitivni početak kraja unipolarnosti“, netom nakon što je kriza započela i druga na prvu obljetnicu krize u ožujku 2015. pod naslovom „Ukrajina između Zapada i Istoka: ili između rata i mira“. Treća, u veljači 2022. pod naslovom „Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba?“ Četvrta studija pod naslovom „Ukrajina nestaje ili opetovano nastaje i novi poredak međunarodne sigurnosti?“ objavljena je u travnu 2022. godine.

Nažalost, u naslovima i u sadržaju studija (kolumni) iznesene projekcije ukrajinske krize nastale temeljem uvida u krizu i njezinu početnu transformaciju i karakter sukoba te ekstrahirane uvjerljive indikatore trenda nasilja pokazale su se točnima. Prediktivna teza u prvoj analizi ukazivala je da je Ukrajina žrtva u geostrateškoj igri Zapada i Ruske Federacije. Druga je, pak, teza dokazivala da nakon protupravne aneksije Krima Ukrajina kao država koju smo poznavali od tada više ne postoji niti će postojati u predvidivoj budućnosti. Treća je, pak, teza dokazivala da rješenje kompleksne desetljetne ukrajinske krize, kao jednog od središnjih svjetskih žarišta s mogućnošću daljnje eskalacije sukoba ima dva aspekta. Prvi se odnosio na modele rješenja krize. Prema ekspertnim analizama (38 ukrajinskih i 27 inozemnih) iz istraživanja New Europe Center rang-lista izvjesnih scenarija bila jest: status quo, zamrznuti sukob i ruska invazija. Drugi se aspekt odnosio na moguću rusku invaziju i izbijanje međudržavnog oružanog sukoba. Argumentirana je iracionalnost rata, konkretno nemogućnost ostvarivanja ruskih strateških ciljeva invazijom na Ukrajinu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije