Naslovnica

Ratovi su bili srednjovjekovna svakodnevnica

Naglasak je na životu Elzeara d'Uzesa, od Prvoga križarskoga pohoda do križarskih pohoda na sam francuski Languedoc
24. listopada 2022. u 09:40 0 komentara 208 prikaza
Foto: Despot Infinitus

U izdanju Despot infinitusa, 2022. godine objavljena je knjiga Iana Tataja Rat, mir i strasti Languedoca. Knjiga broji 171 stranicu. Ian Tataj inače je izdao još i knjigu Chronology of the Future: A Short History of Man in Space (2020.).

NOVA KNJIGA Knjiga o realnosti života, rata, mira i strasti ljudi Okcitanije

Pisana znanstveno-popularnim stilom, knjiga Rat, mir i strasti Languedoca pokušaj je predodžbe srednjovjekovnoga načina života na primjeru Languedoca, a tu predodžbu autor dodatno nastoji dočarati i gotovo „pripovjedačkim“ stilom pisanja. Knjiga se bavi događajima i stanovnicima Okcitanije (koju sačinjavaju Provansa, Languedoc i Akvitanija; doduše, na početku knjige stoji i napomena kako se jug današnje, ali i srednjovjekovne Francuske zove Septimanija, Midi, Languedoc ili Okcitanija, usp. str. 8), „od stvaranja njihove najslavnije baštine do duge zime i jenjavanja sveg sjaja…“ (usp. str. 7). Točnije, knjiga paralelno prati svakodnevicu Languedoca tj. ključne životne epizode njegovih stanovnika, s ključnim naglaskom na život Elzeara d'Uzesa, i političku povijest Languedoca, od Prvoga križarskoga pohoda do križarskih pohoda na sam Languedoc, odnosno do „propasti“ Languedoca nakon njegova zlatnoga razdoblja.

I upravo kako se autor približava kraju Languedoca, ulazi i u „starosnu“ dob samoga Elzeara. Velikim dijelom knjige autor, kako bi srednjovjekovnu svakodnevicu što zornije „dočarao“ čitatelju, se koristio slobodnom interpretacijom mogućih događaja, što je u povijesnoj znanosti uvijek manjak, no to je donekle i razumljivo budući da je knjiga posvećena i široj čitateljskoj publici. Usprkos tome, broj fusnota i obilje citirane strane literature, prije svega one s francuskoga jezika, ukazuju na ogroman autorov napor i podjednako vrijedan znanstveni doprinos.

 | Autor : Despot Infinitus Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/rat-mir-i-strasti-languedoca-prezivjeti-srednji-vijek/

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2022.

IZ NOVOG BROJA Elitni ratnici europskoga srednjeg vijeka PRVI DIO Henrik VIII. Tudor Homouniversalis IZ NOVOG BROJA Psihičke i fizičke bolesti vojnika u srednjem vijeku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.