IZ NOVOG BROJA

Sopnica je bila prva

Mario Raguž
12.09.2024.
u 09:25

Gotovo je nepoznato koja je prva vojarna koju su hrvatske snage oslobodile od snaga JNA, a to je bila kasarna JNA u Sesvetskoj Sopnici

Gotovo je nepoznato koja je prva vojarna koju su hrvatske snage oslobodile od snaga JNA, a to je bila kasarna JNA u Sesvetskoj Sopnici. Još se jasno sjećam nekih slika.

Bio je jedan običan dan, lagana naoblaka, ugodno toplo i bez kiše. Ako se dobro sjećam datum je bio 14. rujna 1991. godine. Došao je Vlado Kolak sa još nekoliko pripadnika Kriznog štaba iz Sesveta. Smjestili su se u još neizrađenu kuću na kraju ulice 24. prosinca. To je kuća najbliža vojarni s te strane vojarne. Pozivao je putem megafona ljude u vojarni da se predaju. Priključili smo se i mi domaći jer smo već bili u Narodnoj zaštiti. Imali smo nešto oružja jer je otac bio lovac, a i ja sam već prije nabavio pištolj putem legalne dozvole. Osim mojeg oca Đure, brata Darka i mene tu su bili i Pere Tolić, Stanko Bošnjak, Vlado Culej i Ilija Stipić. Mislim da je bilo još nekoliko susjeda, ali se ne mogu sjetiti ostalih pa ih molim da mi oproste ako sam koga zaboravio. Mi mlađi smo otišli na drugu stranu vojarne prema bunkerima koji se tu nalaze od Drugog svjetskog rata. S te smo se strane rasporedili prema vojarni na udaljenost od stotinjak metara.

Ležali smo u travi, a povremeno se i dizali, odlazili prema mostu i ulici 24. prosinca te smo tako davali dojam da nas ima puno više nego nas je bilo. Neki su se rasporedili i sa druge strane desno od kuće u kojoj je bio Vlado. Nakon dva do tri sata ti su se vojnici odlučili predati. Ja sam ušao u vojarnu razoružati ih. Prikupio sam oružje na hrpu i išao provjeriti oružje. Bio je jedan „JNA oficir“ kao zapovjednik. Mislim da je bio vodnik po činu te petnaestak vojnika. Svi vojnici su imali kalašnjikove. U nekoliko pušaka je bio metak u cijevi, ostali su imali otkočene puške, ali bez metka u cijevi. Opazio sam i jednu zanimljivost. Na „šaržeru“ tj. okviru jednog kalašnjikova je bio napravljen osigurač, odnosno ručkica poput one za otvaranje pašteta, koji je imao dva zuba i time je bilo blokirano da meci izlaze iz šaržera. To nisam nikad prije ni poslije vidio iako sam služio vojsku u JNA, a poslije sudjelovao u Domovinskom ratu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije