IZ NOVOG BROJA

Sudbina njemačkog i sovjetskog veleposlanika u Moskvi i Berlinu nakon operacije "Barbarossa" 1941.

Wikimedia Commons
16.10.2023.
u 10:28

Malo poznata priča o posljednjim diplomatskim satima Vladimira Dekanozova u Berlinu te Friedrich-Wernera Grafa von der Schulenburga u Moskvi

Za mnoge Berlinčane, kao i članove stranih diplomatskih predstavništva, subota, 21. lipnja 1941. godine donijela je savršeno ljetno jutro. Parkovi Potsdama ili kupališta Wannsee i Nikolassee, te kafići bili su sastajališta u kojima je bogat repertoar šala o bijegu dotadašnjeg Hitlerovog zamjenika, Rudolfa Hessa u Veliku Britaniju ustupio mjesto pričama o skoroj njemačkoj invaziji na Sovjetski Savez.

Drugi, zaprepašteni idejom sovjetsko-njemačkog sukoba, polagali su nade da će Staljin u posljednjem trenutku prepustiti Ukrajinu Njemačkoj i time kupiti mir. Službenici sovjetskog veleposlanstva u Unter den Lindenu bili su u pripravnosti, te su zahtijevali hitno pojašnjenje iz Moskve koja je slutila njemačke vojne pripreme u blizini sovjetske granice. Valentin Berežkov, prvi tajnik veleposlanstva i glavni prevoditelj, tražio je od njemačkog Ministarstva vanjskih poslova u Wilhelmstrasse da dogovori žuran prijem sovjetskog veleposlanika kod ministra von Ribbentropa. Međutim, odgovoreno mu je da je ministar izvan grada, a da državnog tajnika von Weizsäckera nije moguće kontaktirati telefonom. S obzirom na to da je u Kremlju vladala atmosfera potisnute histerije, kako je vrijeme prolazilo iz Moskve je stizalo sve više upita. Slijedom toga, izvještaj zamjenika načelnika NKVD-a pokazao je da je tijekom prethodnog dana bilo čak trideset i devet uleta zrakoplova u sovjetski zračni prostor. Wehrmacht je bio prilično besraman u svojim pripremama, no čini se da je nedostatak tajnosti samo potvrdio ideju u Staljinovom zamršenom umu da je sve to dio Hitlerovog plana kako bi dobio veće ustupke od Moskve. Sovjetski veleposlanik u Berlinu, Vladimir Dekanozov, dijelio je Staljinovo uvjerenje, pa je odbacio izvješće i vojnog atašea koje govori o tome da je 180 divizija sila Osovine raspoređeno duž granice. Dekanozov, štićenik Lavrentija Berije, bio je još jedan Gruzijac i visoki član NKVD-a, koji u službi vanjskih poslova nije imao preveć iskustva. Ostali članovi misije, iako zbog straha nisu izražavali osobne stavove, nisu nimalo sumnjali u Hitlerovo planiranje invazije. Čak su dobili i popise fraza pripremljenih za invazijske trupe koje je njemački komunistički tiskar prokrijumčario u sovjetski konzulat, a uz korisne izraze našli su se i ruski „Predaj se!“ i „Ruke gore!“.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije