IZ NOVOG BROJA

Waffen-SS na Zapadu 1944.-1945. - drugi dio: Bitka za Caen - Hitlerjugend na kušnji

Wikimedia Commons
11.08.2023.
u 09:06

U njemačkome vrhovnom stožeru došlo je do konfuzije. Nitko nije bio siguran gdje su se točno iskrcali Saveznici i koje su jačine iskrcane trupe

Na svojim položajima sjeverozapadno od Pariza ljudstvo 12. SS-Panzer Division 'Hitlerjugend' sasvim je dobro moglo čuti valove savezničkih bombardera koji su im prolazili iznad glava ujutro 6. lipnja 1944. godine.

Međutim, taj napad nije pripadao uobičajenim napadima, on je bio mnogo jači. Tijekom ranojutarnjih sati uslijedili su učestali telefonski pozivi kako bi se pripadnike te divizije upozorilo na činjenicu da su se iskrcavanja savezničkih padobranaca zbila diljem Normandije. Zapovjednik divizije, 36-godišnji SS-Brigadeführer Fritz Witt, oglasio je uzbunu. Zapovjednici su mahnito budili svoje trupe iz sna, a formirani su izviđački timovi koji su trebali pomoći što preciznije locirati i pod svaku cijenu spriječiti savezničko iskrcavanje.

U njemačkome vrhovnom stožeru došlo je do istinske konfuzije. Nitko nije bio siguran gdje su se točno iskrcali Saveznici i koje su jačine iskrcane trupe. Rommel, Rundstedt i Hitler sumnjali su da je to iskrcavanje tek lažni manevar kojim je trebalo odvući njemačku pozornost od glavnoga iskrcavanja kod Pas de Calaisa ili u ušću rijeke Somme. Izviđačke postrojbe stoga su u 2 sata hitro poslane na područje obale južno od Somme, ali je ostatak 12. SS-Panzer Division 'Hitlerjugend' trebao spremno čekati na daljnje naredbe. Izvješća su pristizala svakih par minuta, ali još uvijek nije postojala konkretna informacija o savezničkome napadu.

U pet sati diviziji je naređeno da se pokrene prema mjestu Lisieux u istočnoj Normandiji. Trupama je trebalo nekoliko sati da se nađu na cesti i ostatak dana su se kretale prema zapadu pod nemilosrdnim savezničkim napadima iz zraka. Jata lovaca-bombardera – Jagdbombers ili Jabosa kako su ih popularno zvali njemački tenkisti – patrolirala su nebom oko savezničkih mostobrana u potrazi za njemačkim kolonama. U tim napadima uništeno je nekih 20 vozila i više od 80 grenadira te divizije Waffen-SS-a bilo je ubijeno ili ranjeno. Međutim, još veći problem od samih gubitaka predstavljala je činjenica što su trupe Waffen-SS-a bile prisiljene stati, potražiti zaklon i zatim se sporije kretati kroz ostatke i dim olupina pod neprestanom prijetnjom napada savezničkih zrakoplova. Kolone izbjeglica uskoro su preplavile ceste i to je bio još jedan od razloga koji su doprinijeli da se njemačke postrojbe sporije kreću prema plažama u Normandiji. Kao rezultat svega toga, potrajat će sve do pada mraka prije nego što će grenadiri te divizije Waffen-SS-a pronaći svoj put do obale i biti u mogućnosti napasti saveznički mostobran.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. kolovoza 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije