IZ NOVOG BROJA

Travanjski rat 1941. godine

znaci.org
12.06.2023.
u 08:05

Autor donosi analizu Travanjskog rata koji se odigravao na području nekadašnje Banovine Hrvatske i Dravske Banovine.

Napad osovinskih sila na Kraljevinu Jugoslaviju otpočeo je u noći s 5. na 6. travnja 1941. godine. Prvi, prepadni napad za cilj je imao zauzimanje Sipskog kanala, koji je njemačka vojna komanda označila kao ključnu točku Đerdapske klisure.

Glavni napad, kako kopnenih tako i zrakoplovnih snaga, ipak je otpočeo u zoru 6. travnja. Dok je Beograd bio glavni cilj njemačkog ratnog zrakoplovstva, na najjačem udaru njemačkih kopnenih snaga našle su se jedinice Treće grupe armija i to Trupe treće armijske oblasti, koje su štitile front na makedonsko-bugarskoj granici od Dorjanskog jezera na jugu do sela Žeravina na sjeveru. Na ostalim graničnim odsjecima prvog dana rata napadi su bili znatno slabiji ili ih uopće nije bilo. Na frontu Prve grupe armija jugoslavenske vojske, koja je toga dana još uvijek bila u fazi mobilizacije i koncentracije, nije bilo većih sukoba s neprijateljskim snagama. Najveće gubitke jugoslavenskim jedinicama neprijatelj je tijekom 6. travnja nanosio iz zraka. Već u 05:00 sati bombardirana je Ljubljana, koja je tijekom dana bombardirana još jednom. Osim nje, bombardiran je aerodrom Cerklje, gdje se nalazila Šesta vazduhoplovna grupa i tom je prilikom na zemlji uništeno devet zrakoplova. Tako je u prvom jutarnjem naletu osovinskog zrakoplovstva od 13 aviona kojima je raspolagala Sedma armija uništeno njih devet. Bombardirana je i željeznička postaja Dugo Selo, prilikom čega je došlo do velikog oštećenja pruge, ali i same stanice, što je dovelo do prekida telefonskih veza sa Zagrebom. Bombardirane su i željezničke postaje Zabok, Ptuj, Zidani Most i Čakovec. Materijalnu štetu, ali ponajprije ljudske gubitke neprijateljska je avijacija nanosila i bombardiranjem koncentracijskih kolona jugoslavenskih jedinica. Tako je prilikom bombardiranja Sesveta ranjeno nekoliko vojnika Prve konjičke divizije.

Na frontu Slavonske i Savske divizije prvog dana rata nisu vođene borbe s neprijateljem. Sukob između njemačkih i jugoslavenskih jedinica vođen je na graničnom odsjeku koji se nalazio ispred Murske divizije i Ormoškog odreda, a koji su branili 601. bataljun za zaštitu granice i 341. puk rezervne vojske. Prvi se na udaru njemačkih snaga oko 04:30 časova našao 341. puk rezervne vojske. Nijemci su za središte svog napada odredili lijevo krilo puka, na kojem se nalazio njegov 3. bataljun, jer bi uspješna akcija dovela do razdvajanja spomenutih jugoslavenskih jedinica. Brzim prodorom, njemačke su se jedinice uspjele probiti predviđenim pravcem i prisiliti dijelove 341. puka na povlačenje. Napad na položaje 601. bataljuna za zaštitu granice otpočeo je svega pola sata kasnije (oko 05:00 sati), a povlačenje tog bataljuna u pravcu juga u Međimurje počelo je već nakon 20 minuta borbi (oko 05:20).

Foto: Despot Infinitus

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije