IZ NOVOG BROJA

Waffen-SS na Zapadu 1944.-1945. - prvi dio: priprema i reorganizacija

Wikimedia Commons
14.07.2023.
u 08:30

Divizije Waffen-SS-a i Wehrmachta uspjele su između lipnja i kolovoza 1944. nanijeti teške gubitke Saveznicima u Normandiji

Od normandijskih živica do ledenih dolina Ardena oklopne divizije Waffen-SS-a pokazale su se jakim protivnikom s kojim se suočila saveznička sila. Elitne divizije Waffen-SS-a spadale su 1944. godine među najjače i najbolje predvođene formacije njemačke vojske i dokazale su se uistinu žilavim protivnikom.

Prije samoga iskrcavanja Saveznika u lipnju 1944. godine u sjeverozapadnoj Europi – operacija 'Overlord' – reorganizirane oklopno-grenadirske i oklopne divizije Waffen-SS-a činile su oklopnu prethodnicu u planu feldmaršala Gerda von Rundstedta kojim je trebalo suzbiti invazijski mostobran. No njemačko vrhovno zapovjedništvo bilo je podijeljeno oko pitanja kada i gdje će uslijediti invazija, što je fatalno oslabjelo njihove izglede. Unatoč podosta zakašnjeloj reakciji Nijemaca, divizije Waffen-SS-a i Wehrmachta uspjele su između lipnja i kolovoza 1944. godine nanijeti dosta teške gubitke savezničkim postrojbama u Normandiji. No sredinom kolovoza njemačkim snagama prijetilo je opkoljavanje i totalno uništenje, što su velikim dijelom spriječile postrojbe Waffen-SS-a koje su uspjele koridor za izvlačenje njemačkih trupa iz džepa kod Falaisea održati otvorenim. Međutim, postrojbe Waffen-SS-a i Wehrmachta pretrpjele su gotovo nenadoknadive gubitke i bitka za Francusku bila je završena, a njemačke snage povlačile su se prema istoku.

Reorganizacija divizija Waffen-SS-a

Zadovoljan uspjehom Waffen-SS-a kod Harkova 1943. godine, Hitler je želio još više Waffen-SS oklopnih divizija. Hausserov stožer zbora, sada imenovan kao II. SS oklopni zbor, bio je nakon neuspjeha ofenzive kod Kurska povučen iz Rusije i prebačen u Francusku kako bi se ustrojile dvije nove divizije Waffen-SS-a: 9. SS-Panzergrenadier Division 'Hohenstaufen' i 10. SS-Panzergrenadier Division 'Frundsberg.' Novi sustav naziva postrojbi Waffen-SS-a uveden je u jesen 1943. godine, a prema njemu su oklopno-grenadirske divizije (Panzergrenadier Division) preimenovane u oklopne divizije (Panzer Division). Tako je primjerice najelitnija postrojba Waffen-SS-a postala 1. SS-Panzer Division 'Leibstandarte SS Adolf Hitler.'

Iako nije pridružena dvama oklopnim zborovima Waffen-SS-a, 17. SS-Panzergrenadier Division 'Götz von Berlichingen' također je ustrojena u to vrijeme i ona će odigrati istaknutu ulogu u bitkama na Zapadnome bojištu tijekom iduće godine. Ispočetka je ustrojavanje novih oklopnih divizija Waffen-SS-a teklo uz određene probleme jer su novaci i oprema stizali podosta otežano i u malim količinama. Međutim, kako se bližila zima 1943. godine i jačala spoznaja o skorašnjoj neminovnosti savezničke invazije na Zapadu, količina vremena provedena na obuci i pristizanje opreme bili su u znatnome porastu. Uskoro su u centre Waffen-SS-a u Francuskoj počeli pristizati novi tenkovi, oklopni polugusjeničari i ostala njihova oprema i naoružanje. Dvanaesta SS-Panzer divizija 'Hitlerjugend' dobila je najveći prioritet u pristupu ljudstvu i opremi. Njezini instruktori, pristigli iz 1. SS-Panzer Division 'Leibstandarte SS Adolf Hitler', uskoro su obučavali sedamnaestogodišnje i osamnaestogodišnje mladiće te nove divizije i nastojali su im prenijeti svoje teško stečeno borbeno iskustvo. Ti su mladići zbog nedostatka vremena hitno učeni borbenim vještinama, a ne paradnim zadatcima. Taktičke vježbe s upotrebom pravoga streljiva bile su svakodnevna norma. Tenkisti su poslani u njemačke tvornice gdje su trebali pomoći pri proizvodnji vozila koja će uskoro voziti u kaos borbe.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije