IZ NOVOG BROJA

Sveta Zemlja u 13. st.

Wikimedia Commons
19.03.2019.
u 09:57

Struktura kršćanskoga Outremera u 13. stoljeću znatno se razlikovala od one u 12. stoljeću. Jeruzalem ili, točnije, Akra tvorili su sentimentalni i komercijalni epicentar kopnenoga Outremera.

Stoljeće nakon sporazuma u Jaffi 1192. godine i Saladinove smrti sljedeće godine uspostavilo je potpuno novu političko-stratešku kartu na Bliskome istoku. Dvanaestim su stoljećem gospodarili zaraćeni emiri, atabegovi, vlastelini i najamnički zapovjednici iz sukobljenih gradova država u nestalnim koalicijama i savezima koji su presijecali oblast, rasu i vjeru.

Stotinu godina kasnije ovim je područjem vladalo carstvo sa središtem na Nilu, koje je uklopilo Palestinu i Siriju i suočilo se s mongolskom državom sljednicom, perzijskim ilkanatom, u čijem se sastavu nalazio Irak, a novonastala podjela Plodnoga polumjeseca opstala je sve do 16. stoljeća. Kršćanske enklave na rubu zapadne Azije bile su daleko od toga da u tome procesu ostanu pasivni promatrači.

Stoljeće obnovljenoga kršćanskog posjedovanja Akre, naime, svjedočilo je zlatnomu dobu križarstva, s obzirom na broj važnih vojnih pohoda na Istok i uklapanja križarskih ustanova u živote kršćanskih vjernika. Takozvano drugo Jeruzalemsko Kraljevstvo trajalo je dulje od prvoga. Kontrola luka na sirijskoj i palestinskoj obali omogućila je kršćanskim vlastima, često zbrkanomu i nepostojanomu savezu mjesnih plemića, stranih pustolova i natjecateljskih talijanskih poslovnjaka, da iskoriste međunarodne trgovačke putove koji su na njihovim teritorijima osigurali pristup Sredozemlju.

Tek su premještanjem tih trgovačkih pravaca, nakon mongolske invazije kasnih 50-ih godina 13. stoljeća i posljedičnoga gospodarskog propadanja Sirije, trgovinska uloga kopnenoga Outremera – kao i dobitak od toga – počeli u znatnoj mjeri opadati. Ovo se podudaralo s pojavom agresivnoga mamelučkog sultanata u Egiptu, koji je u kršćanima na obali Levanta vidio korisne protivnike što su morali ispaštati zbog uspostavljanja unutarnje vlasti i međunarodnoga veleuspjeha mameluka. Pa ipak, taj ishod teško da je bio neizbježan.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2019.      



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije