IZ NOVOG BROJA

Svijet pred dugo nadolazećim sukobom

Netflix
26.08.2022.
u 09:15

„Dugo putovanje u rat“, dokumentarac koji se gleda kao napeti triler, pokazuje kako su se europska carstva ponašala neposredno prije Prvoga svjetskog rata i zašto je rat bio neizbježan te možda čak i planiran

Prošli mjesec, točno na godišnjicu atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, 28. lipnja, na Netflixu se pojavio zanimljivi dokumentarac koji je odmah zaokupio pozornost domaće javnosti.

Riječ je o srpskom dokumentarcu „Dugo putovanje u rat“ starom četiri godine kojeg je dosad mogla pogledati samo festivalska publika ili ga možda uloviti na nekom od regionalnih TV kanala. Ovaj dokumentarni film odmah je po izlasku na Netflix postigao veliku gledanost i u prvom je tjednu prikazivanja uvršten među 10 najgledanijih filmova na Netflixu u 14 europskih zemalja. Dokumentarac je posebice bio popularan u skandinavskim zemljama, a u Hrvatskoj je u prvom tjednu prikazivanja bio na osmom mjestu. Ovo su poprilično impresivni podaci s obzirom da se radi o povijesnom dokumentarcu starom četiri godine, ali njegova tema je vrlo zanimljiva – kako se svijet našao u najvećem sukobu koji je svijet dotad vidio? „Dugo putovanje u rat“ redatelja i scenarista Miloša Škundrića istražuje uzroke Prvoga svjetskog rata i iznosi statističke podatke, nagodbe, dopise, pisma i razne druge povijesne dokumente koji iscrtavaju jasan put i pokazuju jednu stvar, a to je da je Prvi svjetski rat bio neizbježan.

Ako pitate nekog osnovnoškolca koji je razlog izbijanja Prvog svjetskog rata, on će kao iz topa izvaliti kako je to atentat na Franju Ferdinanda 28. lipnja 1914., koji je izvršio Gavrilo Princip. Najčešći narativ koji se uči u školi je kako je taj događaj izazvao lančanu reakciju mnogih država, što je na kraju dovelo do globalnog sukoba.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije