Naslovnica

Talijanski zračni zbor u "Bitki za Britaniju"

„Bitka za Britaniju“ iz 1940. godine jedno je od najpoznatijih zbivanja u Drugome svjetskom ratu, ali manje je poznata činjenica da je u njoj sudjelovala i jedna talijanska postrojba, Talijanski zračni zbor („Corpo Aereo Italiano“), koja je djelovala s uzletišta u Belgiji.
08. veljače 2019. u 13:02 0 komentara 1331 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Činjenica je kako je talijanski ulazak u rat 10. lipnja 1940. podjednako iznenadio protivnike, već gotovo poraženu Francusku te Veliku Britaniju, koja je morala pojačati svoje snage na Sredozemlju, kao i njemačke saveznike, kojima bi više odgovaralo da je Italija ostala neutralna.

DRUGI SVJETSKI RAT Tko je bio Rudi Čajavec?

Premda je Italija objavila rat 10. lipnja, Talijani su napali Francusku na alpskoj bojišnici tek 20. lipnja (dva dana prije potpisivanja primirja između Francuske i Njemačke), ali zato su brzo poraženi. „Veliki diktator“ Benito Mussolini ipak je pokazao da Italija ima ozbiljnu namjeru boriti se uz bok Hitlerove Njemačke i Italija je za nagradu smjela okupirati manje područje u Provansi. Stanje za Italiju nije bilo bolje ni na drugim bojišnicama: prvi sukob s britanskom Sredozemnom flotom slijedio je 9. srpnja 1940. (mjesec dana nakon objave rata!) kod rta Stilo na Kalabriji, a talijanska flotna glavnina povukla se pred dalekometnom paljbom topova britanskih bojnih brodova kada je talijanski zastavni brod oštećen jednom teškom granatom, kao i zbog prijetnje koju su predstavljali zrakoplovi sa staroga nosača HMS „Eagle“.

Talijanska objava rata iznenadila je i same Talijane; niz trgovačkih brodova nije se pravodobno vratio u domaće luke i talijanska trgovačka mornarica tako je izgubila 212 većih trgovačkih brodova s ukupno 1 200 000 BRT (više od jedne trećine ukupne tonaže!), koji su zaplijenjeni ili internirani u lukama širom svijeta.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2019.  

IZ NOVOG BROJA Zmajski stijeg protiv izlazećeg sunca IZ NOVOG BROJA Tehnički razvoj sovjetskoga zrakoplovstva u Hladnome ratu IZ NOVOG BROJA Zakon o zajmu i najmu

 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.