IZ NOVOG BROJA

Zakon o zajmu i najmu

www.hr.carolchanning.net
18.12.2018.
u 09:58

Zakon donesen u ožujku 1941. predstavljao je program putem kojega se pobjeđivalo Njemačku, Italiju i Japan tako što je iz Amerike distribuirano oružje, vojna oprema, hrana i drugi materijal ostalim savezničkim partnerima.

Drugi svjetski rat bio je po mnogo čemu specifičan i drukčiji od ostalih ratova, ali definitivno se izdvojio kao najsmrtonosniji sukob svih vremena. Rat je bio smrtonosan jer je veći dio Planeta bio u njega uključen izravno ili neizravno. Sukob velikoga broja različitih država i naroda nije mogao proći drukčije nego ogromnim brojem mrtvih, ranjenih i stradalih vojnika i civila te uništene infrastrukture. Svi sudionici rata bili su podijeljeni u dva velika bloka: sile Osovine i savezničke sile.

Antihitlerovska koalicija bila je po mnogo čemu bolja od one hitlerovske, a jedna od njezinih glavnih karakteristika bila je bolja suradnja država partnera. Američki zakon, odnosno politika zajma i najma („Lend-Lease Act“), bio je ključan čimbenik uspješnoga saveza Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Sovjetskoga Saveza. Zakon o zajmu i najmu donesen je u ožujku 1941. godine, a predstavljao je program putem kojega se pobjeđivalo Njemačku, Italiju i Japan tako što je iz Amerike distribuirano oružje, vojna oprema, hrana i drugi materijal ostalim savezničkim partnerima, ponajviše Sovjetskomu Savezu, Velikoj Britaniji, Kini i Slobodnoj Francuskoj. Pomoć je bila besplatna za sve zemlje iako se podrazumijevalo da se nakon rata materijal vrati ili djelomično otplati. Zauzvrat je američka vojska mogla besplatno koristiti vojne baze u inozemstvu te je dobivala besplatnu lokalnu opskrbu robom. I druge savezničke zemlje pomagale su se međusobno po istome principu.

Program američke pomoći iznosio je 50,1 milijardu dolara, a najviše je dobila Velika Britanija (31,4 milijarde), SSSR (11,3 milijarde), Slobodna Francuska (3,2 milijarde) itd. No, zbog kritičke važnosti poseban osvrt treba usmjeriti na isporuke Sovjetskomu Savezu koje su najviše utjecale na tijek rata. „Lend-Lease“ program započeo je u ožujku 1941. godine za Britansko Carstvo i proširio se na Sovjetski Savez u kolovozu iste godine. Njemačko-sovjetski rat započeo je operacijom „Barbarossa“, koja je trajala od lipnja do prosinca 1941. godine, i nastavio se u sljedećoj, sudbonosnoj 1942. godini koju su obilježile ofenzivne njemačke akcije na južnome dijelu bojišnice.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2018. 


 

Komentara 1

AI
AimeeDa
10:52 29.12.2018.

Donosim 89 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to++++>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije