IZ NOVOG BROJA

U-Bootwaffe 1939. - 1945. - treći dio

Wikimedia Commons
23.01.2023.
u 08:29

Dana 4. rujna 1941. američki razarač „Greer“ bio je prvi američki brod koji je ispustio bombu na njemačku podmornicu

U rujnu 1939. godine, neposredno nakon što je Britanija navijestila rat Njemačkoj, Roosevelt je formirao „zonu sigurnosti“ koja je dopirala duboko u Atlantik i naredio da ophodnje američkih ratnih brodova čuvaju neutralnost te linije tako što će brodove zaraćenih strana zadržati izvan tih granica.

Unatoč službenoj neutralnosti SAD-a, američki su ratni brodovi već od početka Britancima javljali položaj njemačkih trgovačkih brodova. U veljači 1941. godine „zonu sigurnosti“ pomaknuli su sve do 26. stupnja zapadne širine i na samo 740 milja od europske obale, a u srpnju Amerikanci su je pomaknuli još dalje, do 22. stupnja. Trupe SAD-a zauzele su Island jer se našao unutar te nove linije. U tijeku svih tih tjeskobnih mjeseci Hitler je svim silama izbjegavao svaki incident koji bi mogao dovesti do izbijanja neprijateljstava s novim protivnikom. U rujnu 1939. godine izdao je zapovijed zapovjedništvu mornarice u kojoj je izričito zabranio bilo kakav incident protiv brodova SAD-a. Bio je to težak udarac za nacističku mornaricu, iako je sve do ljeta 1941. godine raspoznavanje brodova različitih zemalja bilo olakšano time što su Amerikanci odlučno izbjegavali područje blokade oko Britanskog otočja u kojem su djelovale njemačke podmornice. Ali 20. lipnja 1941. godine u tom se području pojavio američki bojni brod „Texas.“ Otkrila ga je i napala podmornica „U-203.“ Promašila je i ostala neotkrivena.

U skladu s Hitlerovim željama Dönitz je razaslao zapovijed zapovjednicima podmornica u kojoj je jasno dao do znanja da svi odabrani ciljevi moraju provjereno biti neprijateljski brodovi. Zbog te je zapovijedi boravak američkog ratnog broda u britanskim vodama neko vrijeme pružao izvanrednu zaštitu svim brodovima britanske mornarice. Kad bi se podmornica dovoljno približila da njezin zapovjednik može provjeriti porijeklo broda, redovno bi je razarači zamijetili i odmah napali. Nove zapovijedi zapovjednicima podmornica dopuštale su odgovor na vatru protiv svakog broda, ali tek pošto bi ih taj brod napao. Međutim, kad bi se podmornica oslobodila kojeg gonitelja, više se nije smjela vratiti i poduzeti potunapad. Zbog svih tih pravila i zabrana podmornici je još preostalo samo krstarenje po oceanu, a mogućnosti za napad bile su joj strogo ograničene.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije