IZ NOVOG BROJA

Waffen-SS u operaciji "Proljetno buđenje"

Wikimedia Commons
12.05.2023.
u 08:46

Posljednja njemačka ofenziva u Drugom svjetskom ratu

Operacija „Proljetno buđenje“ bila je posljednja velika njemačka ofenziva u Drugom svjetskom ratu. Operacija se u Njemačkoj nazivala ofenziva „Plattensee“, a u Sovjetskom Savezu obrambena operacija „Balaton“.

Odvijala se u zapadnoj Mađarskoj na Istočnoj bojišnici i trajala je od 6. ožujka do 15. ožujka 1945. godine. Cilj je bio osigurati posljednje značajne rezerve nafte koje su još bile dostupne europskim silama Osovine i spriječiti Crvenu armiju u napredovanju prema Beču. Bio je to neuspjeh nacističke Njemačke. Operacija, prvobitno planirana za 5. ožujka, započela je nakon što su njemačke jedinice premještene u velikoj tajnosti na područje jezera Balaton (njem. Plattensee). Mnoge njemačke postrojbe bile su uključene, uključujući 6. oklopnu vojsku i njoj podređene Waffen-SS divizije nakon što su povučene iz neuspjele ofenzive u Ardenima na Zapadnoj bojišnici. Nijemci su napali u tri kraka: Frühlingserwachen u području Balaton-jezero Velence-Dunav, Eisbrecher južno od Balatona i Waldteufel južno od trokuta Drava-Dunav. Napredovanje je zastalo 15. ožujka, a 16. ožujka Crvena armija i savezničke jedinice započele su svoju odgođenu ofenzivu na Beč.

Bitka za Budimpeštu

U sumrak Trećega Reicha Mađarska će biti poprište na kojemu će se odigrati posljednja ofenziva elitnih oklopnih divizija Waffen-SS-a. Prvi njihov angažman dogodio se u ožujku 1944. godine kada je pronjemačka vlada u Budimpešti započela zahtijevati da njezine trupe budu povučene s Istočnoga bojišta. Obaviješten o tome da je mađarski vođa, admiral Horthy, sumnjivoga stava prema njemačkoj stvari u ratu, Hitler je naredio vojnu okupaciju te zemlje. Horthy i ostali vodeći mađarski političari bili su nakratko držani kao Hitlerovi taoci dok je operacija 'Margaretha' bila u tijeku. Nekoliko njemačkih divizija, uključujući 16. SS-Panzergrenadier Division Reichsführer-SS, bilo je angažirano u operaciji koja nije naišla na veći otpor. Mađarski fašisti iz redova stranke Strelasti križevi uz njemačku pomoć zauzeli su ključne položaje u budimpeštanskoj vladi. Tijekom okupacije skupina njemačkih časnika predvođena SS-Obersturmbannfürerom Adolfom Eichmannom pristigla je u mađarsku prijestolnicu. Njegova SS skupina (tzv. Eichmann Kommando) bila je nasljednik starijih Einsatzgruppen – čiji su pripadnici u drugoj polovici 1944. godine prebačeni u redove Waffen-SS-a ili su poslani u postojeće logore smrti – iz ranijih dana u Rusiji i njezin zadatak sastojao se od toga da se ubije svaki mađarski Židov. U idućih šest mjeseci Eichmannovi ljudi bili su odgovorni za ubijanje i deportaciju više od 400 000 tamošnjih Židova. Kada su se sovjetske trupe probile kroz balkansku regiju u jesen 1944. godine, čisteći Rumunjsku i Bugarsku od osovinskih trupa, Hitler je bio iznimno zabrinut da će Mađarska promijeniti stranu u ratu. Takva situacija zahtijevala je apsolutnu pozornost Führerova istaknutog časnika Waffen-SS-a Otta Skorzenyja, koji je službovao u 2. SS-Panzer Division Das Reich sve dok nije prebačen u organizaciju komandosa SS-a. Skorzeny je predvodio neke od najodvažnijih misija poduzetih tijekom rata.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije