IZ NOVOG BROJA

U-Bootwaffe 1939.-1945. - četvrti dio

Wikimedia Commons
16.02.2023.
u 09:54

Na sjevernoatlantskoj ruti do prvih potapljanja došlo je potkraj siječnja 1943. godine kada se vrijeme popravilo.

U početku 1943. godine loše su vremenske prilike dovele do gotovo posvemašnjeg zatišja. Ne iznenađuje stoga da u prva dva tjedna u siječnju podmornice nisu pronašle nijedan konvoj, iako su čak 164 podmornice krstarile Atlantikom.

Na konferenciji u Casablanki, što je počela 14. siječnja, Saveznici su odlučili da se, zbog gubitka u trgovačkim brodovima i nemogućnosti da se gubici nadoknade novoizgrađenim brodovima, podmornice moraju potući u bitki za Atlantik. U noći 14. siječnja 1943. godine 101 zrakoplov napao je luku Lorient, a sutradan je 131 bombarder ponovio napad kada su pogođeni zaštićeni podmornički dokovi. Uslijedili su teški zračni napadi na luku St. Nazaire, ali bez većih efekata. Ipak, bombardiranje je bilo golemo rasipanje snaga, jer bombbardirano područje nije imalo gotovo nikakva udjela na izgradnju podmornica, a usmjereno bombardiranje nije pogodilo nijednu podmornicu niti je probilo ijedno skrovište podmornica. Tridesetog siječnja veliki admiral Raeder podnio je ostavku nakon sukoba s Hitlerom, a nacistički diktator na njegovo mjesto postavio je Dönitza, koji je tako postao zapovjednik cjelokupne mornarice.

Dok su vremenske prilike spriječavale operacije na rutama konvoja u sjevernom Atlantiku, dolje južnije, gdje siječanjsko vrijeme nije bilo tako ćudljivo, skupina „Delphin“ šuljala se oko velike kružne rute od Maroka do New Yorka, nadajući se da će nabasati na konvoj što prevozi opskrbu i pojačanja trupama u Sjevernoj Africi. Usamljena podmornica „U-514“, što je krstarila oko Trinidada, 3. je siječnja ugledala skupinu tankera koji su plovili na sjever, sasvim izvjesno prema Gibraltaru, prevozeći gorivo za trupe u Africi. Ali, podmornica je izgubila kontakt s tankerima. I tada je Dönitz donio jednu od najhrabrijih odluka. Unatoč protivljenju svojih mlađih časnika, koji su htjeli da skupina „Delphin“ napadne neki drugi konvoj što su ga netom bili pronašli, on je zapovjedio da se osam podmornica iz tog čopora razvije u liniju i pokuša presresti tankere. Tankeri su od podmornice bili udaljeni tisuću milja pa je mogućnost presretanja bila vrlo mala, ali je ulog bio velik. Nekoliko su dana podmornice šarale po oceanu u potrazi za tankerima, sve dok ujutro 8. siječnja Dönitzova hrabrost nije nagrađena. Konvoj je uplovio ravno u sredinu formacija podmornica, a u napadima koji su potrajali sve do 11. siječnja potopili su sedam od devet tankera u konvoju, a da sami nisu pretrpjeli gubitak.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2022.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije