Naslovnica

U-Bootwaffe 1939.-1945.

Teror iz dubina
16. studenoga 2022. u 08:16 0 komentara 408 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Ovaj mini-serijal nastoji iz perspektive podmorničara dati prikaz djelovanja njemačkih podmornica – „U-Boota“ - u Drugom svjetskom ratu.

IZ NOVOG BROJA Bitka za Atlantik - treći dio

Pratiti ćemo vojnu situaciju od prvih dana vukova samotnjaka i njihovih obilnih restrikcija tijekom napada, do formiranja „vučijeg čopora“ i neograničenog podmorničarskog ratovanja, koje uistinu možemo nazvati terorom iz dubina. Pružiti ćemo prikaz od smjelog prodora podmornice „U-47“ u britansku pomorsku bazu i potapanja bojnog broda HMS „Royal Oak“, „sretnog razdoblja“ za podmornice te situaciju do „crnog svibnja“ 1943. godine, kada Nijemci gube 40 podmornica. Proći ćemo epske bitke protiv ogromnih i odlično organiziranih konvoja i njihove pratnje sa više desetina „vukova“ koji na periskopskoj dubini nemilosrdno šalju bojita torpeda u brodove pune dragocijenog ratnog materijala. Do kraja rata, njemačke podmornice uspjele su potopiti gotovo 3,000 trgovačkih brodova ukupne težine preko 14,000.000 tona. Usto, potopljena su i dva bojna broda, šest nosača zrakoplova, pet lakih krstarica, više desetina razarača i drugih plovnih jedinica. Njemački podmorničari ukupno su pogodili 257 ratnih brodova, deplasmana 574,952 tona, a na dno su poslali oko 70,000 neprijateljskih mornara. U isto vrijeme, 761 podmornica bila je potopljena ili uništena u svojim dokovima. Od 40,000 podmorničara, njih 28,000 zauvijek je ostalo u olupinama svojih podmornica, duboko na dnu skoro svih mora i oceana svijeta. Bila je to kobna igra sudbine za Treći Reich u kojoj je lovac postao lovina, a podmornice su postale svojevrsni željezni lijesovi njemačkim mornarima.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2022.

IZ NOVOG BROJA Bojni brod Tirpitz IZ NOVOG BROJA Bitka za Atlantik IZ NOVOG BROJA Početak i kraj Bismarcka - najpoznatijeg ratnog broda svijeta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.