Naslovnica

Vojnik i vjera

Pozivamo vas da ako imate nešto od izložaka ove tematike, a voljeli biste pokloniti muzeju, rado ćemo prihvatiti vašu donaciju.
27. travnja 2020. u 10:17 0 komentara 154 prikaza
Foto: Mario Tušek

Na početku Domovinskoga rata jedna od prepoznatljivosti hrvatskoga vojnika bila je krunica, koja je na neki način postala i simbol obrane i prkosa agresoru.

IZ NOVOG BROJA Minsko-eksplozivna sredstva

Krunice su se nosile na više načina, a ne samo oko vrata, pa su se često mogle pronaći i na kacigama, ali i zakačene na raznim dijelovima odjeće. I nakon Domovinskoga rata kroz vojne kapelanije i vojna hodočašća vojnik je ostao u uskoj sprezi s vjerom, kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnim vojnim hodočašćima, od kojih je zasigurno najpoznatije ono u Lourdesu, francuskomu marijanskom svetištu.

Kako bi se pomirilo dvije bivše zaraćene strane, francusku i njemačku, njihovi vojni kapelani organizirali su 1948. godine zajedničko hodočašće vojnih izaslanstava u Lourdes, a 1958. godine, uz stotu obljetnicu lourdeskoga ukazanja, pridružila su im se i druga vojna izaslanstva. Hrvatska vojska i policija prvo svoje službeno hodočašće u Lourdes imale su još ratne 1993. godine, a ta tradicija održava se i dandanas.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2020. 

IZ NOVOG BROJA Milicija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Eksponati iz Drugog svjetskog rata u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac NOĆ MUZEJA 2020. Noć muzeja u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.