Naslovnica

Zastave u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu

Oduvijek su zastave bile vezane za ratnike i ratove, u početku kao znak raspoznavanja na bojištu, a kasnije i kao znak pripadnosti. Prestankom ratova neke od tih zastava ostajale su i kao simbol pojedinoga naroda.
25. svibnja 2020. u 09:22 0 komentara 264 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Zamisliti vojni muzej bez zastava uistinu je teško, a takva je situacija i kod nas u Muzeju vojne i ratne povijesti. Ni u jednoj prostoriji muzeja neće se dogoditi da vam pogled ne odluta na neku od zastava, zastavica ili plamenaca iz našega fundusa.

IZ NOVOG BROJA Vojnik i vjera

Kada govorimo o zastavicama, većinom su to pokloni raznih braniteljskih udruga, ali i postrojbi iz Domovinskoga rata te časničkih i dočasničkih škola Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Oduvijek su zastave bile vezane za ratnike i ratove, u početku kao znak raspoznavanja na bojištu, a kasnije i kao znak pripadnosti. Prestankom ratova neke od tih zastava ostajale su i kao simbol pojedinoga naroda ili države.

Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, u jeku borbe za samostalnost Republike Hrvatske, na raznim stranama mogao se vidjeti veliki spektar raznih inačica hrvatskih zastava, od kojih se neke nalaze izložene i kod nas u muzeju, a svaka od njih kao i uvijek ima zanimljivu priču.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2020. 

IZ NOVOG BROJA Minsko-eksplozivna sredstva IZ NOVOG BROJA Milicija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Eksponati iz Drugog svjetskog rata u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.